Popović: Vaučeri za „Zelene tehnologije“ – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Popović: Vaučeri za „Zelene tehnologije“

Zelene inovacione vaučere Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnoj vrednosti od 150.000 evra juče je dobilo deset sprskih kompanija iz različitih oblasti privrede i za ta sredstva one će moći da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta koji će im pomoći u razvoju njihovih proizvoda.

Programom zelenih inovacionih vaučera na najbolji način se ostvaruje saradnja naučno-istaživačkih organizacija i privrede, koja rezultira razvojem novih proizvoda i usluga koji će dovesti do podizanja konkurentnosti privrede i otvaranja novih radnih mesta, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je, otvarajući ceremoniju dodele Zelenih inovacionih vaučera EBRD, istakao da Vlada Srbije ulaže velike napore u jačanje inovacionih kapaciteta srpske ekonomije kroz ostvarivanje bliže interakcije između nauke i privrede.

Želimo da zajedno sa našim partnerima iz EBRD radimo na jačanju trougla razvoja koji čine obrazovanje, istraživanje i biznis. To vidimo kao osnov za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju, naglasio je Popović.

On je objasnio da se uz pomoć Zelenih inovacionih vaučera malim i srednjim preduzećima pruža prilika da dobiju znanje iz naučno-istraživačkih organizacija.

One kompanije koje nemaju sredstava da plate naučna istraživanja, kroz ovaj finansijski mehanizam dobijaju tu mogućnost, rekao je Popović i dodao da u tome interes imaju i kompanije i država.

Zeleni inovacioni vaučeri važan finansijski mehanizam usmeren ka razvoju „zelenih tehnologija“, ali je isto tako važno da se kroz projekte EBRD podrže i druge relevantne oblasti za srpsku ekonomiju, a posebno industrija, rekao je Popović.

Na ceremoniji dodele Zelenih inovacionih vaučera prisutnima su se obratili i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg i direktor sektora za energetsku efikasnost i klimatske promene EBRD Teri MekKalion.

Foto: Ministarstvo tehnologije

Danas.rs

Tags
Back to top button