Još tri zemlje na crnoj listi: EU uvodi nove kazne za banke i poreske savetnike zbog poreskih rajeva – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Još tri zemlje na crnoj listi: EU uvodi nove kazne za banke i poreske savetnike zbog poreskih rajeva

Prema novim propisima poreski savetnici, banke i advokati biće u obavezi da informišu vlasti o “potencijalno štetnim poreskim aranžmanima” koje planiraju njihovi klijenti.

Ministri finansija Evropske unije dogovorili su se danas o novim merama kako bi naterali računovođe i banke da prijavljuju štetne poreske šeme kojima se služe kompanije da prebace profite u zemlje s niskim porezima.

Ministri su takođe odlučili da na crnu listu poreskih rajeva dodaju Bahame, Američka Devičanska ostrva, kao i ostrva Sveti Kits i Nevis, dok su s liste uklonili Bahrein, Maršalska ostrva i ostrvo Sveta Lucija, izveštava agencija Rojters.

Prema novim propisima, koje je Evropska komisija predložila u junu, poreski savetnici, uključujući “Veliku četvorku” računovodstvenih firmi (Dilojt, PwC, EY, KPMG), banke i advokati biće u obavezi da informišu vlasti o “potencijalno štetnim poreskim aranžmanima” koje planiraju njihovi klijenti.

– To je novi napredak u oblasti poreskog zakonodavstva u Evropskoj uniji – rekao je evropski komesar za porez Pjer Moskovisi ministrima na kraju javne debate na okruglom stolu, na kom su se sve države složile sa reformom.

U sklopu reforme, 28 zemalja članica EU će razmenjivati informacije o štetnim poreskim planovima, u nastojanju da se obeshrabre najagresivnije šeme za izbegavanje poreza.

Kada novi propisi dobiju definitivno odobrenje Evropskog parlamenta, poreski savetnici u EU će rizikovati novčane kazne ako ne prijavljuju potencijalno štetne prekogranične poreske planove.

Kazne bi trebalo da budu “delotvorne, proporcionalne i preventivne”, kako bi odvratile kompanije od takvih planova, a države članice EU će zadržati diskreciono pravo u određivanju sankcija ili novčanih kazni na nacionalnom nivou.

Članice EU su se složile sa kompromisnim tekstom bugarskog predsedništva EU, koje je malo ublažilo prvobitni predlog Evropske komisije.

Prekogranični poreski aranžmani sa stranim jurisdikcijama koje imaju nultu ili “gotovo nultu” stopu korporativnog poreza moraće da se prijavljuju, uprkos prvobitnom protivljenju nekih vlada.

Kanalska ostrva, Bahami, Bahrein i Kajmanska ostrva su među jurisdikcijama koje nemaju porez na dobit pravnih lica.

Međutim, ministri EU su odustali od zahteva da se prijavljuju poreske šeme s jurisdikcijama koje imaju korporativni porez “niži za 35 procenata od prosečne zakonom propisane stope poreza na dobit pravnih lica u Uniji”, što bi podrazumevalo obavezu da se prijavljuju i aranžmani sa zemljama čije su poreske stope oko 7,0 odsto.

Pojedine države su se usprotivile tome tvrdeći da će to “izazvat administrativni teret nesrazmeran ciljevima” novih pravila, dodaje Rojters, pozivajući se na radni dokument koji su pripremili bugarski zvaničnici koji sada predsedavaju EU.

Luksemburg, Malta i druge manje članice Unije najviše su se opirale uvođenju strožih propisa za sprečavanje izbegavanja poreza, strahujući da bi oni mogli da naštete konkurentnosti. Ipak, njihovi ministri finansija su dali “zeleno svetlo” kompromisnom bugarskom predlogu.

srbijadanas.com

Tags
Back to top button