Savet stručnjaka: Tri akcije za kupovinu i tri za prodaju – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Savet stručnjaka: Tri akcije za kupovinu i tri za prodaju

Kao što je svima već jasno, velika pažnja stručne javnosti je godinama usmerena na dominaciju velikih tehnoloških firmi. Međutim, iako smo svi već pomalo umorni od priča o uspesima tehnoloških giganata, stvarnost je takva da ozbiljni investitori ne smeju da ignorišu dešavanja u ovom sektpru, a naročito ne tokom 2018. godine.

 Marketwatch je nedavno kreirao listu tehnoloških kompanija čije će akcije, u narednom periodu, biti isplative za ulaganje, kao i spisak kompanija čije akcije treba izbegavati i prodavati.

Akcije za kupovinu:

Majkrosoft – Sa tržišnom kapitalizacijom od preko 700 milijardi dolara, Majkrosoft se nalazi na vrhu liste najuspešnijih svetskih kompanija, rame uz rame sa Amazonom i Alfabetom, o čemu najbolje govori podatak da vrednost ove kompanije iznosi oko 140 milijardi dolara.

Cisco Sistems – Uprkos slaboj reputaciji u pojedinim segmentima tržišta, Cisco je i dalje kompanija koju vredi uzeti u obzir, prilikom kupovine akcija. Podsetimo, akcije ove kompanije su na kraju 2017. godine dostigle svoj vrhunac, a dobre rezultate nastavljaju da beleže i početkom 2018., jer beleže rast od 13 odsto. Kompanija je takođe povećala dividendu od 14 odsto na 33 centa po akciji i povećala svoj program otkupa na 25 milijardi dolara.

Amazon – Postoji mnogo razloga zbog kojih se savetuje posedovanje akcija ovog tehnološkog giganta, a jedan od njih je i pretplata na Prajm paket, uveden nakon preuzimanja Whole Foods-a. Uvodeći Prajm, kompanija je počela da iznosi informacije namenjene investitorima, u vidu jedinstvenog pretplatničkog servisa. Iako nisu poznati detalji ukupnog broja pretplatnika, izvesno je da su ukupni prihodi na osnovu pretplatničkih proizvoda dostigli cifru od 9,7 milijardi dolara u toku 2017, što je povećanje od 51 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. To je ogromna osnovica i odskočna daska za još veću prodaju.

Akcije za prodaju:

Fejsbuk – Ova društvena mreža se suočava sa velikom egzistencijalnom pretnjom jer je sve zastupljenija ideja da korišćenje socijalnih mreža može biti loša za mentalno zdravlje korisnika. Međutim, to je tek delić problema sa kojim se Fejsbuk suočava. Širenje dezinformacija i lažnih vesti, kao i sumnje da je Fejsbuk korišćen kao sredstvo ruskog uticaja na izbore u SAD-u 2016. godine, su neki od skandala, koji su poljuljali poverenje korisnika u ovu društvenu mrežu.

Alfabet – Objavljeni detalji o poslovanju kompanije su pokazali ogroman porast troškova, koji predstavljaju veliki izazov, za koji trenutno nije osmišljeno rešenje. Iako pokušaji kompanije da se uključi u oblasti cloud-computinga i samovozećih automobila, predstavljaju pozitivne napore da se reše aktuelni problemi, realnost je da je onlajn oglašavanje i dalje najveći pokretač Gugla. Naime, ovaj segment poslovanja čini više od 86 odsto ukupnih prihoda kompanije u 2017. godini.

Nvidia – je prošle godine privukla veliki broj investitora, što je udvostručilo procenat udela u kompaniji, a njihove grafičke kartice su postale izbor broj 1 na tržištu rudarenja kriptovaluta, širom sveta. Ali kako se bitkoin i ostale kriptovalute još uvek bore sa divljom volatilnošću, čini se da će se ova pomama vremenom postepeno ohladiti i da će korisnici potražiti druge alternative u sektoru.

 

Izvor: ekonomski.net

Tags
Back to top button