Od utorka su svi online kupci u EU jednaki – Bankar.rs
Elektronsko bankarstvoSVE VESTI

Od utorka su svi online kupci u EU jednaki

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da 63 posto internet stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije.

Zemlje članice Evropske unije u utorak su prihvatile uredbu kojom se zabranjuje geoblokiranje kupaca u online kupovini na temelju njihovog državljanstva, prebivališta ili mesta na kojem se privremeno nalaze, javlja poslovni.hr.

Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Vijeća za opše poslove. Nakon odluke Vijeća uredba će do kraja marta biti objavljena u službenom glasniku EU-a, a stupa na snagu devet meseci po objavi.

Prije Vijeća, uredbu je prihvatio i Evropski parlament 6. februara.

Po novim pravilima će se trgovci u online trgovini morati odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnima, odnosno ponuditi im jednake cene i uslove kupovine za fizičku robu, kao što su kućanski aparati ili elektronika, online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smeštaja i održavanja internet stranice, ali i prodaju ulaznica za, recimo, festivale, koncerte.

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, no Evropska komisija će u roku od dve godine od stupanja zakona na snagu morati da proceni treba li  da proširi zabranu geoblokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge prometa, koje trenutno nisu obuhvaćene zakonom.

(eBrod)

Tags
Back to top button