Šef kancelarije Svetske banke: Reforme u Srbiji traju predugo – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Šef kancelarije Svetske banke: Reforme u Srbiji traju predugo

Za Srbiju je najvažnije da je fiskalna konsolidacija bila veoma uspešna, ali i dalje na polju strukturnih reformi ima nedovršenog posla, ocenio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

“Dosta je toga što još treba uraditi – od reformisanja kompanija u državnom vlasništvu, zatim reforme Poreske uprave, pa sve do boljeg korišćenja zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Sve dok je agenda strukturnih reformi nedovršena Srbija neće biti spremna da iskoristite prednosti potencijalnog većeg rasta”, rekao je Ndegva za časopis “Magazin Biznis”.

On je ukazao da reforme u Srbiji predugo traju, a kad se taj posao završi, benefiti se vrlo brzo vide.

“Ako vi taj posao ne završite, niko drugi neće. Sledeća godina mogla bi da bude godina rešavanja tih problema. Samo uradite to! Pogledajte Mađarsku ili Rumuniju. Benefiti će doći sami od sebe. I za vas, ali i za generaciju koja dolazi”, rekao je Ndegva.

Ocenio je da je pozitivno što neke od državnih kompanija više nisu korisnici budžetskog novca, popust Srbijagasa, ili EPS-a.

“EPS ima dobre finansije, ali se ovom kompanijom još dobro ne upravlja u potpunosti. I to je nešto na čemu veoma aktivno radimo sa Vladom Srbije. Finansije su sada utegnute, kompanije koje nisu plaćale račune za struju sada to čine. Ali treba unaprediti upravljanje, naročito kada je reč o izloženosti kompanije klimatskim promenama. Srbija u 21. veku ne sme sebi da dozvoli pad proizvodnje zbog vremenskih okolnosti”, upozorio je Ndegva.

Po njegovim rečima, ključno je i obezbediti nezavisnost uprave EPS-a od političkih uticaja i osigurati da menadžment u svom poslovanju poštuje tržišne principe.

“Važno je da se unapredi upravljanje javnim preduzećima pre nego što Srbija uđe u EU. Jer, kompanija kojom se dobro ne rukovodi će, jednog dana kad uđete u EU, jednostavno biti izbrisana sa tržišta”, rekao je Ndegva.

Kako je ocenio, za biznis je veoma važna i vladavina prava, što srpsku ekonomiju može učiniti jačom.

“Tačno je da Srbija ima najveći priliv stranih investicija u regionu, ali je vaša ekonomija ujedno i mnogo veća u poređenju sa nekim drugim privredama iz okruženja. Ali, Srbija ima i mnogo potencijala za privlačenje novih investicija. A to se ostvaruje tako što se poštuje vladavina prava”, rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Naveo je da je za mala i srednja preduzeća veoma važna i poreska politika i da analize pokazuju da je godišnji trošak koji imaju vlasnici tih preduzeća za plaćanje poreza jednak šestomesečnom izdatku za zarade zaposlenih.

Ndegva smatra da je za Srbiju korisno da ima aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) zato što daje kredibilitet onome što vlada radi.

“Poslovni ljudi nemaju vremena da istražuju sve detalje o Srbiji ako žele da investiraju ovde. Program sa MMF-om im pomaže da vrlo brzo odluče, jer kad je Fond tu, onda investitori znaju da vlada radi pravu stvar i da je zemlja na dobrom putu”, kazao je on za “Magazin Biznis.

 

Izvor: Insajder

Tags
Back to top button