Panika na Vol Stritu: Najveći pad Dau Džonsa – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Panika na Vol Stritu: Najveći pad Dau Džonsa

Pad se događa na dan kada Džerom Pauel preuzima dužnost guvernera američke centralne banke koju je dosad obavljala Dženet Jelen, jedina žena na toj dužnosti.

Panika je zavladala na Vol Stritu gde je glavni indeks njujorške berze drastično pao nakon višemesečne berzanske euforije.

Industrijski indeks Dau Džons naglo je pao u drugom delu dana i u manje od sat vremena prešao pragove od 500, 1.000 i 1.500 izgubljenih bodova.

To je njegov najveći pad, veći od 10 posto od poslednja četiri najniža nivoa zabeležena 26. januara. Strmoglavi pad koji su televizije direktno prenosile, privlačio je pažnju prolaznika u Njujorku, prenosi N1. Nakon manjeg oporavka pred kraj dana, Dau Džons je na kraju pao za 4,60 posto. Tehnološki indeks Nasdak pao je 3,78 odsto, a S&P 500 koji čini petsto najvećih kompanija izlistanih na berzi u Sjedinjenim Državama, 4,10 odsto.

Ova korekcija se događa na dan kada Džerom Pauel preuzima dužnost guvernera američke centralne banke koju je dosad obavljala Dženet Jelen, jedina žena na toj dužnosti. I azijske berze zabeležile su gubitke posle najvećeg pada Dau Džons indeksa. Bela kuća je u izjavi za mrežu CNBC rekla da je “uvek zabrinuta kada vrednost tržišta pada”.

Indeks Nikei je tokom dana imao najveći jednodnevni pad od 1990, ali se do kraja dana nešto oporavio tako da zatvaranju berze Nikei beleži pad od 4,7 odsto.

Hongkonški Hang Seng pao je 4,1 odsto, a južnokorejski Kospi 1.4 odsto. Većina drugih regionalnih indeksa izgubila je između dva i četiri odsto.

Američka valuta je takođe oslabila u odnosu na japanski jen.

Izvor: nedeljnik.rs

Tags
Back to top button