Beogradska berza priprema “crowdfunding” platformu za startapove – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Beogradska berza priprema “crowdfunding” platformu za startapove

Beogradska berza će do kraja marta tržištu u Srbiji ponuditi “crowdfunding” platformu, svojevrsnu berzu za finansiranje startapova i mikro, malih i srednjih preduzeća u saradnji sa jednom od vodećih platformi te vrste u svetu.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta je rekao da je cilj tog poslovnog poteza da mlade inovativne kompanije i početnici mogu da dođu do sredstava za dalji rast i razvoj.

“Na pragu smo da postanemo lider u Srbiji u pružanju pomoći kompanijama u ranim fazama razvoja. Beogradska berza bi do kraja marta trebalo da postane zvanični partner za tržište Srbije jedom od globalnih lidera u pružanju usluga crowdfundinga, koji povezuje kompanije koje počinju poslovanje, odnosno koje su u ranim fazama razvoja sa investitorima koji žele svoj novac da ulože u nove ideje”, rekao je Krneta, koji zbog poštovanja ugovora nije želio da navede ime partnera iz inostranstva.

Kako je objasnio, Beogradska berza će biti “svojevrsni informacioni punkt i katalizator koji će startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, kojima su konvencionalni pristupi finansiranju nedostupni, omogućiti da dođu do neophodnih sredstava”.

Podsetio je i da u Srbiji trenutno najveći dio finansijskog tržišta zauzimaju banke koje, zbog oštre regulacije kojoj su svuda u svijetu, pa i kod nas izložene, ne mogu da izađu u susret potrebama finansiranja startapova i malih biznisa.

“Beogradska berza namerava da taj jaz premosti. Inovativne kompanije moćiće da na platformi, pod određenim uslovima, konkurišu svojim poslovnim konceptom za sredstva investitora, gdje će u zavisnosti od njihove procene, prikupljati potreban kapital”, rekao je direktor Beogradske berze.

On je podsetio i da najveći broj dobrih ideja propadne jer nema dostupne adekvatne modele finansiranja za rani period svog poslovanja, navodeći da statistike o kojima se javno govori pokazuju da od deset startapova u poslu opstane samo jedan.

“Ono što će biti prednost modela koji Beogradska berza donosi u Srbiju, u odnosu na stotine sličnih platformi u svetu, jeste što će investitori umjesto nagrada i drugih kolaterala dobijati proporcionalno učešće u vlasništvu u takvim kompanijama”, naveo je Krneta.

Na platformi će moći da se predstave biznis ideje iz svih oblasti, a u njih će biti pozvani da ulažu investitori i iz inostranstva i iz Srbije.

U svetu je ovaj oblik grupnog finansiranja već dugo prisutan i trenutno se barata podacima da ima više od hiljadu i po “crowdfunding” platformi, a među najpoznatijim su Kickstarter, Crowd Berlin, IndieGoGo,Kiva, Microventures.

“Crowdfunding” tržište postalo je jedno od najbrže rastućih u svetu, a Svetska banka je 2015. godine ocenila da će do 2020. imati promet od blizu 100 milijardi dolara.

Tags
Back to top button