NBS će praviti srebrne i zlatne kovanice sa likom Nikole Tesle – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS će praviti srebrne i zlatne kovanice sa likom Nikole Tesle

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik kompanije „Miš internešenal“ Robert Miš potpisali su okvirni sporazum kojim se uspostavlja poslovna saradnja na polju numizmatike, a rezultat će biti izrada numizmatičkog novca s likom Nikole Tesle.

U saopštenju se navodi da su u junu 2016. počeli preliminarni razgovori o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica, različitih veličina i kvaliteta, posvećenih Nikoli Tesli.

Tokom važenja ovog sporazuma NBS će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje, u skladu sa odobrenim dizajnom, a na osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora koji su predviđeni Okvirnim sporazumom.

Okvirni sporazum se zaključuje na period od pet godina, tako da je ukupni očekivani tiraž oko milion komada kovanica.

U početnoj fazi izrađivaće se srebrne kovanice, za čiju izradu će srebrne rondele, kružne metalne pločice na kojima se izrađuju lice i naličje kovanice, obezbediti kompanija „Miš internešenal“, koja preuzima sve rizike u vezi sa cenom srebra, marketingom, uvozom rondela i izvozom gotovog proizvoda.

Narodna banka Srbije – Zavod za izradu novčanica kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o NBS.

Avers je jedinstven svih pet godina važenja sporazuma – lik Nikole Tesle, dok će se na reversu obeležja menjati i na njemu će biti izumi Nikole Tesle.

Predviđeno je da se revers menja svake godine, odnosno da bude najmanje pet takvih izmena, što znači da će biti zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle, dodaje se u saopštenju NBS.

Ovom saradnjom promovišu se srpski novac, istorija i znamenite ličnosti na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, a određena promotivna količina kovanica biće od juna dostupna i na domaćem tržištu.

Izvor: RTS

Foto: NBS

Tags
Back to top button