Kako presuda u Grčkoj utiče na srpske kredite u švajcarcima? – Bankar.rs
Krediti

Kako presuda u Grčkoj utiče na srpske kredite u švajcarcima?

Banke u Srbiji neće moći da ignorišu pravosnažnu presudu koja je u Grčkoj doneta u korist korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima, izjavila je u Danu uživo TV N1 predstavnica Udruženja CHF, advokatica Jelena Pavlović.

Krajem decembra doneta je prva pravnosnažna presuda Apelacionog suda u Pireju,u sporu po kolektivnoj tužbi koju su pokrenule potrošačke organizacije u Grčkoj, zajedno sa Udruženjem korisnika kredita indeksiranih u francima, protiv grčke EFG Eurobank.

Kolektivna tužba obuhvatila je 70.000 korisnika kredita,a presudom je sud u celosti stavio indeksaciju u švajcarskom franku van snage, i to ne samo za ubuduće, već od početka ugovora, sa anuliranjem svih posledica indeksacije.

Predstavnica Udruženja CHF, advokatica Jelena Pavlović kaže da je ta presuda posebno značajna za dužnike u Srbiji jer objašnjava prirodu tih kredita na jedan drugačiji način, jer je sud utvrdio da se ne radi o običnom ugovoru o kreditu, već o jednom vrlo složenom pravnom poslu koji zapravo predstavlja ugovor o kreditu plus ugovor o finansijskom instrumentu.

“Banke u Srbiji su do ove godine potpuno ignorisale sve te presude koje su se desile. Videćemo ove godine. Ove godine verujem da se više tako nešto ne sme ponovoti, da banke moraju izvršiti ozbiljne rezervacije po ovim kreditima, i da revizorske kuće koje ih nadgledaju, moraju to prekontrolisati zajedno sa centralnom bankom”, rekla je Pavlović.

 

Izvor: rs.n1info.com

Tags
Back to top button