Da li će krediti ove godine biti jeftiniji? 10 odgovora iz prve ruke – Bankar.rs
KreditiSLIDER

Da li će krediti ove godine biti jeftiniji? 10 odgovora iz prve ruke

“Pitali smo banke u Srbiji, da li će krediti i dinarski i indeksirani u evro – gotovinski, potrošački i stambeni biti jeftiniji u ovoj godini i koji bi od njih mogli da imaju niže kamatne stope. Evo šta su odgovorili”, izveštava Blic.

DARKO POPOVIĆ, ČLAN IO BANKE INTEZA I DIREKTOR DIVIZIJE ZA POSLOVANJE SA FIZIČKIM LICIMA I MALIM BIZNISOM

Krediti u evrima sa postojećim kamatnim stopama, dinarski možda jeftiniji

– Imajući u vidu činjenicu da je monetarna politika Evropske centralne banke (ECB) usmerena na stimulisanje kreditnog rasta u evrozoni, očekuje se da će i u 2018. godini bankama u Srbiji biti dostupni jeftiniji izvori finansiranja, te da će kamatne stope na kredite indeksirane u evrima ostati po postojećem niskom nivou. Iako je ECB u poslednjem kvartalu 2017. potvrdila opredeljenost ka postepenom prelasku na restriktivniju politiku, ne treba očekivati nagla niti značajnija povećanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite u 2018. Kada su dinarski krediti u pitanju, visina kamatnih stopa zavisi od referentne kamatne stope NBS, premije na rizik zemlje, kao i od stopa po kojima Ministarstvo finansija prodaje obveznice Republike Srbije. U uslovima relaksirane monetarne politike u našoj zemlji, velike likvidnosti u evrozoni i SAD i izražene zainteresovanosti stranih investitora za kupovinu obveznica Republike Srbije, kamatne stope na dinarske kredite su u kontinuiranom padu, a dalja dinamika njihovog kretanja će prvenstveno zavisiti od smera monetarne politike NBS kada je reč o kratkoročnim kreditima, kao i od kamata na državne obveznice u slučaju dugoročnih zajmova.

JELENA IVANOVIĆ, DIREKTOR SEKTORA ZA POSLOVE ZA STANOVNIŠTVOM KOMERCIJALNE BANKE

Sve će zavisiti od Euribora

– Što se tiče segmenta stambenih plasmana koji su najvećim obimom indeksirani evro, ne očekuje se dalje smanjenje kamatne marže imajući u vidu ograničenost dodatnog smanjenja pasivnih kamatnih stopa na devizne depozite, kao i troškova na ime premije za osiguranje depozita i izdvajanje za obaveznu rezervu. Eventualno povećanje ukupne kamatne stope može biti uslovljeno najavljenim blagim porastom vrednosti Euribora, kao promenjive komponente kamatne stope.

RADOJE RADOVANOVIĆ, ČLAN IO UNIKREDIT BANKE ZADUŽEN ZA SEKTOR POSLOVANJA SA STANOVNIŠTVOM

Biće bolja ponuda dinarskih kredita sa fiksnom kamatnom stopom

Kada govorimo o dinarskim gotovinskim kreditima, ne očekujemo značajnije oscilacije u pogledu kamatnih stopa u prvoj polovini 2018. godine. Ono što se očekuje u ovoj godini je bolja ponuda dinarskih keš kredita sa fiksnom kamatnom stopom.

S druge strane, u segmentu stambenih kredita, koji su najčešće vezani za euribor, već duže vreme beležimo trend niskih kamatnih stopa za naše tržišne uslove. Sa najavljenim rastom privredne aktivnosti u Evropskoj uniji, realno je očekivati blagi rast kamatnih stopa. U ovoj godini je na našem tržištu odobren značajan broj stambenih kredita, jer su klijenti iskoristili veoma povoljne kamatne stope i povoljne cene nekretnina. Međutim, upravo iz tog razloga, odnosno povećanja tražnje, u drugoj polovini 2017. godine, pogotovo u Beogradu, je došlo do rasta cena stanova u proseku za oko deset do 15 odsto.

DRAGOSLAV VELIČKOVIĆ, ŠEF SLUŽBE MAKROEKONOMSKIH ISTRAŽIVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE

 Moguće pojeftinjenje dinarskih kredita– Očekujem da će kamate da ostanu na prilično niskom nivou, možda čak i malo niže na zaduživanje u domaćoj valuti, a taj pad bi bio značajniji za dugoročne kredite u odnosu na kratkoročne.

Kada su u pitanju kamate na zajmove indeksirane u evrima, očekujem da će Evropska centralna banka (ECB) nastaviti da se bori da podigne inflaciju na održivi, i ciljani nivo od 2,0 procenta, što bi značilo da će evro stope ostati dosta niske narednih godina, uz moguć postepeni oporavak. Treba uzeti u obzir da su evro stope trenutno oko svog istorijskog minimuma, i nije isključeno da će možda i dalje padati još neko vreme, i ne očekujemo da euribor bude pozitivan pre kraja 2018. godine, što je dobro za one koji imaju kredite, ali loše za one koji imaju štednju.

PETAR JOVANOVIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA IO RAJFAJZEN BANKE

Slična cena kredita kao u 2017.

– Prostor za dalji pad kamatnih stopa značajno se smanjio sa poslednjim sniženjem referentne kamatne stope na 3,5 odsto. S obzirom na to da se očekuje značajan oporavak rasta ekonomije u 2018. godini, može se očekivati da će i referentna kamatna stopa ostati nepromenjena na nivou od 3,5 odsto do kraja 2018. godine, a da će dinarske kamatne stope tokom ove godine ostati na približno sličnom nivou kao na kraju prošle godine.

Najava Evropske centralne banke o izlasku iz programa kvantitativnih olakšica u septembru 2018. godine predstavlja i signal početka rasta kamatnih stopa od 2019. godine, tako da ne očekujemo pad kamata na devizne/indeksirane kredite, već ostanak na sličnim nivoima kao i u toku prošle godine.

NELA ARSIĆ, DIREKTOR SEKTORA POSLOVA SA STANOVNIŠTVOM I MSP

Očekivanja da krediti u evrima budu povoljniji

– Naše očekivanje je da će uslovi u ovoj godini biti slični prošlogodišnjim. Blagi pad kamatnih stopa se može očekivati za dinarske plasmane uslovljeno referentnom kamatnom stopom NBS i kretanjem Belibora.

Kada su u pitanju plasmani u evrima, očekivanja su da u 2018. godini Euribor ostane negativan, a nadamo se da će najnoviji poboljšani rejting zemlje takođe uticati na smanjenje kamatnih stopa na kredite indeksirane u stranoj valuti.

DUŠAN MIHAILOVIĆ, ČLAN IO EUROBANKE

Ne očekujemo značajnije promene

-Banke u svojoj ponudi i dalje imaju kredite sa promenljivom i fiksnom kamatnom stopom, dok klijenti biraju uglavnom dinarske plasmane, kada su u pitanju potrošački i keš krediti. Povećana kreditna aktivnost, rast tražnje na tržištu nekretnina kao i negativna referentna kamatna stopa za evro kredite u poslednje dve godine, između ostalog uticali su i na smanjenje kamatnih stopa za stambene kredite. Obzirom na činjenicu da je tržište stabilno, u 2018. godini ne očekujemo značajnije promene kamatnih stopa u poređenju sa 2017. godinom kada su u pitanju kreditni proizvodi za građane i u dinarima i u evrima.

MIRKO ŠPANOVIĆ, PREDSEDNIK IO ADIKO BANKE

Biće još atraktivniji krediti

– Addiko banka je tokom 2017. godine posebnu pažnju posvetila plasiranju keš kredita i kredita za refinansiranje. Period od poslednjih dvanaest meseci karakterističan je kao period u kome dolazi do stalnog smanjivanja kamatnih stopa. Za pomenute proizvode one su sada najniže i iznose 7,99 odsto. Dodatno, u kampanji koja je trajala do kraja2017, krediti se odobravaju bez troškova obrade zahteva, povlačenja izveštaja iz Kreditnog biroa i izdavanja menice.

Addiko banka će u narednom periodu pratiti tržišne trendove i svojim klijentima ćemo nuditi najatraktivnije ponude na tržištu.

BRANKO GREGANOVIĆ, PREDSEDNIK IO NLB BANKE

Dobra vest – krediti u evrima neće biti skuplji

– Kamate na kredite indeksirane u evrima su u proteklom periodu dostigle minimum i u ovom trenutku nema prostora za njihovo dalje snižavanje. Dobra vest za klijente je da se u 2018. ne očekuje ni poskupljenje ovih kredita. Efekat mera Evropske centralne banke koje bi eventualno mogle da utiču na cenu kredita u evropskoj valuti osetiće se najranije u 2019. godini. To je posebno značajno za privredu, jer se za kredite sa valutnom klauzulom uglavnom opredeljuju pravna lica, ali i za građane koji u 2018. godini odluče da stambeno pitanje reše putem stambenog kredita.

Kada su u pitanju dinarski krediti, oni se gotovo isključivo odobravaju kao keš krediti stanovništvu i to je jedini segment kreditiranja na našem tržištu u kome je ove godine zabeležen značajan rast, od čak 21 odsto. U ovom segmentu očekujemo da kamatne stope u 2018. neće biti bitno niže od sadašnjih kamatnih stopa s obzirom na očekivano kretanje inflacije. Značajno naglasiti da su dinarski krediti najbolji izbor za sve nas koji zaradu primamo u dinarima. Ukoliko se uz to odlučimo i za fiksnu kamatu, pored valutnog rizika izbeći ćemo i da na naše obaveze utiču druga kretanja na tržištu.

MILOŠ BRUSIN, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA TELENOR BANKE

Kamatne stope na kredite u korist građana

Tržišna utakmica sa jedne i potražnja klijenata sa druge strane, diktiraće i kretanja kamatnih stopa za kreditne proizvode u 2018. godini. Ako uzmemo u obzir makroekonomske pokazatelje koji utiču na visinu kamatnih stopa kreditnih proizvoda, kao što je referentna kamatna stopa koja ima trend opadanja, stabilna inflacija u 2017. godini i predikcije rasta bruto domaćeg proizvoda za godinu pred nama, za očekivati je da će kretanje kamatnih stopa biti u korist građana. Telenor banka, kao najbrže rastuća mobilna onlajn banka u zemlji, u 2018. biće fokusirana na razvoj što konkurentnijih gotovinskih kredita u dinarima i što digitalnije korisničko iskustvo. Kao i uvek, klijent je u centru svega što činimo i tako će ostati i u budućnosti.

Izvor: Blic/Danijela Nišavić

 

Tags
Back to top button