Štednja – šansa za osiguranja, investicione fondove, ali i državu – Bankar.rs
Depoziti i štednja

Štednja – šansa za osiguranja, investicione fondove, ali i državu

“Trenutna fiksna kamatna stopa, i to po odluci Narodne banke, je 2,25 odsto, a u zavisnosti od sistema dobiti od osiguravača do osiguravača, neka osiguravajuća društva daju i do četiri odsto”, ukazuje Kristof Cetl, direktor Grave osiguranja.

U nekim osiguravajućim kućama tvrde da je vreme da se vrate osnovnoj funkciji – osiguranju, a ne štednji. Zbog toga je u ponudi i nova polisa u kojoj osiguranje pokriva rizik za nesrećni slučaj dok vlasnik polise preuzima rizik za to kolika je dobit.

“Nismo konkurencija investicionim fondovima, ovo je posao koji radimo zajedno sa investicionim fondovima. Mi ta sredstva ulažemo upravo u investicione fondove i na prodaju takvih vrsta polisa, nama su potrebni investicioni fondovi”, napominje Zoran Blagojević iz Viner štediše osiguranja.

Mogućnost najsigurnijeg ulaganja pred kraj godine, ponudila je država u dinarskim i obveznicama denominovanim u evre, sa rokom otplate na dve, tri, pet i 10 godina.

“Građani Republike Srbije najradije su ulagali u desetogodišnje štedne obveznice u evrima, koje su imale prinos četiri procenta, tako da su ukupna ulaganja u hartije u evrima skoro 17 i po miliona evra”, dodaje direktor Uprave za javni dug Branko Drčalić.

“Očigledno očekivanja po pitanju ročnosti su da će kamatne stope biti stabilne, odnosno relativno niske”, ukazuje ekonomista Zoran Grubešić.

Dok se čeka u kom pravcu će krenuti kamate, domaće tržište raste bar u ponudi.

“Mislim da je svakako dobro da imamo tu lepezu ponude različitih finasijskih instrumenata, to omogućava i investicionim investitorima ali ovoga puta i fizičkim licima, građanima, emitovanjem emisije državnih obveznica da se opredele”, dodaje Grubešić.

Država najavljuje da će već u prvom tromesečju ove godine emitovati još obveznica namenjenih građanima, a zatim i u oktobarskoj nedelji štednje.

Izvor: rts.rs

Tags
Back to top button