Evro prvi put nakon tri godine iznad 1,21 dolara – Bankar.rs
FOREX

Evro prvi put nakon tri godine iznad 1,21 dolara

Dolar je prema korpi valuta oslabio i u drugoj nedelji nove godine, pri čemu je kurs evra dosegnuo najviši nivo u tri godine jer se procenjuje da bi Evropska centralna banka mogla početi smanjivati monetarne podsticaje i pre nego što se očekivalo.

 

Kurs evropske prema američkoj valuti skočio je prošle nedelje 1,3 posto, na 1,2190 dolara, pa se po prvi put nakon tri godine probio iznad nivoa od 1,21 dolara.

Američka valuta je oslabila i prema japanskoj, pa je njena cena pala za 1,7 posto, na 111,05 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle nedelje skliznuo 1,1 posto, na 91,00 bod.

Tako je i u drugoj nedelji nove godine nastavljen silazni trend dolara koji je prošle godine prema korpi valuta izgubio 9,8 posto.

Uspon eura usledio je nakon što je zapisnik s posljednje sednice Evropske centralne banke (ECB) pokazao da njeni dužnici smatraju da bi ECB trebalo početi najavljivati zaoštravanje monetarne politike.

Ako se nastavi snažan rast ekonomije eurozone, ECB bi ove godine mogao privesti kraju program podsticajnih mera, odnosno kupovine obveznica, a analitičari procenjuju da bi centralna banka kamatne stope mogla povećati početkom iduće godine.

“Svi znamo da postepeno smanjenje ECB-ovih podsticaja sledi, ali sada se radi o vremenskom okviru, a zapisnik s posljednje sednice sugerisao je da je među dužnicima sve veća podeljenost po pitanju predugog čekanja. Što pre tržišta shvate da sledi kraj podsticajnim merama, počeće se pitati šta je sledeći korak u ECB-u, a to je podizanje kamatnih stopa. To sada još nije uračunato u cenu”, kazao je valutni analitičar banke ING Petr Krpata.

Osim prema evru, dolar je oslabio i prema japanskom jenu, pa je njegov kurs skliznuo na najniži nivo u šest nedelja od 111 jena.

Jačanje jena posledica je nedavne odluke japanske centralne banke o blagom smanjenju programa kupovine državnih obveznica, što predstavlja prvu naznaku da bi uskoro mogla krenuti prema normalizaciji monetarne politike.

 

Izvor: seebiz.eu

 

Tags
Back to top button