Instant plaćanje od sada je moguće na trafikama u Beogradu – Bankar.rs
Elektronsko bankarstvoSLIDERSVE VESTI

Instant plaćanje od sada je moguće na trafikama u Beogradu

Na prvim trafikama u Beogradu omogućeno je bezgotovinsko instant plaćanje korišćenjem aplikacije mobilnog bankarstva, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ovakvo plaćanje omogućeno je u trafikama Blok Shop, koje se nalaze na Novom Beogradu, i sada njihovi kupci mogu da plaćaju mobilnim telefonom. Кoristi se metod IPS skeniraj, koji podrazumeva da kupac skenira IPS QR prilikom plaćanja.

Korisnik jednostavno, putem aplikacije mobilnog bankarstva, bira opciju IPS skeniraj, skenira IPS QR kod i potvrđuje transakciju ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica, navodi se u saopštenju NBS.

Pomenute trafike za prihvatanje instant plaćanja koriste trgovačku aplikaciju Banca Intesa. Takođe, i druge banke nude svoje aplikacije za prihvatanje instant plaćanja, tako da svi trgovci mogu da se obrate bankama i na vrlo jednostavan način omoguće svojim kupcima bezgotovinska plaćanja, piše u saopštenju NBS.

Instant plaćanje pruža posebne pogodnosti svim trgovcima, posebno malim s prodajnim mestima na kojima je prosečna vrednost transakcije niska, prenosi Kamatica.

NBS navodi da je impementacija jednostavna i niski su troškovi za prihvatanje instant plaćanja, koje imaju svi učesnici u IPS sistemu, a samim tim i trgovci imaju znatno niže naknade za prihvatanje instant plaćanja u odnosu na platne kartice. Za prihvatanje instant plaćanja može se koristiti običan mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj i da nije potreban poseban hardver, što takođe pozitivno utiče na smanjenje troškova.

Narodna banka Srbije aktivno utiče na povećanje broja bezgotovinskih plaćanja na tržištu obezbeđivanjem infrastrukture i preduslova za kreiranje i primenu novih modela plaćanja i poziva sve zainteresovane preduzetnike, a posebno male trgovce, da razmotre uvođenje instant plaćanja u svoje poslovanje, navodi se u saopštenju NBS.

Tags
Back to top button