Hong Kong legalizuje kriptovalute – Bankar.rs
Uncategorized

Hong Kong legalizuje kriptovalute

Vlasti kineskog grada Hong Konga planira da legalizuje kriptovalute, kako bi taj grad postao globalni centar kriptoindustrije. To je u oštroj je suprotnosti sa ostatkom Kine, gde je zvanični Peking zabranio trgovinu i sve ostale aktivnosti u vezi sa kriptovalutama.

Kako podseća portal CNBC, kriptoindustrija za sobom ima tešku godinu, obeleženu padom tržišta digitalnih valuta i kolapsom kompanija koje posluju u toj oblasti.

Kripto tržišta su nedavno ojačala uprkos tome što je bitkoin, najpoznatija kriptovaluta, pao ispod 20.000 dolara do kraja 2022.
Ipak, u Hong Kongu uprkos tome nastoje da postanu centar razvoja virtuelene imovine, pa u junu planiraju da uvedu nova pravila koja će zahtevati da platforme za kripto-trgovanje poseduju licencu nadležne Komisije za hartije od vrednosti.

Hong Kong je od 1997. godine, kada se Velika Britanija odrekla suvereniteta nad tom teritorijom, na 50 godina dobio status „specijalne administrativne oblasti“ u okviru Kine.

Kompanije koje posluju na tržištu kriptovaluta uglavnom smatraju kako bi centralna vlada u Pekingu možda mogla da prati kripto dešavanja u Hong Kongu.

„Ako ništa drugo, Kina može da prati efekat pravila koja namerava da primenjuje Hong Kong, izdavanje novih proizvoda povezanih sa kriptovalutama kao i rešenja zasnovana na blokčejnu, rast trgovine, kao i poslovnih aktivnosti koje će da uslede“, rekao je Džastin Danethan (Justin d’Anethan), direktor prodaje u kompaniji Amber Group.

Kako se dodaje, u poređenju sa drugim kripto centrima kao što su Dubai, koji naplaćuje paušalnu stopu od devet odsto, ili Švajcarska, sa korporativnom stopom od 8,5 odsto – nijedna lokacija još nema dovoljno konkurentan.

Prošlog meseca, vlada Velike Britanije je postavila mapu puta za regulisanje industrije kriptovaluta u skladu sa onom koja je u skladu sa poslovanjem tradicionalnih finansijskih firmi.

Evropska unija je prošle godine uvela zakon o tržištima kriptovaluta.

Druge jurisdikcije poput Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima žele da se postave kao kripto-prijateljska mesta za poslovanje.

Neki od stručanjaka smatraju i da bi plan u vezi sa legalizacijom kriptovaluta Hong Konga mogao da poslužio kao neka vrsta kompasa za Kinu ili čak model za formulisanje politike prema kriptovalutama u drugim delovima te zemlje.

Naravno, pod uslovom da se model koji želi da primeni Hong Kong pokaže kao uspešan.

„Iako se priča o tome da bi Kina potencijalno mogla da olabavi svoj stav u vezi sa kriptovalutama, za sada ne možemo videti ništa što bi ukazivalo na tako nešto“, dodao je Danetan.

Osim toga, maloprodajnim investitorima koji žele da uskoče u kriptovalute u Hong Kongu neće biti lako.

„Hong Kong će nametnuti skup strogih propisa za platforme za trgovanje kriptovalutama. To znači da novopridošlicama neće biti lako da se ležerno pridruže i započnu posao“, dodao je Juja Hasegava (Yuya Hasegawa), tržišni analitičar iz japanske kripto berze Bitbank.

On kaže kako nije siguran da će planovi Hong Konga da dozvoli maloprodajnim preduzećima pristup virtuelnoj trgovini doprineti velikom rastu kripto-industrije i od Hong Konga napraviti važno čvorište u toj oblasti.

„Regulacija je neophodna za zdrav rast, ali da bi se takmičili sa drugim kripto centrima, takođe mora postojati privlačna poreska politika za kripto projekte“, rekao je Hasegava.

On je podsetio da Hong Kong ima relativno nisku poresku politiku za preduzeća: stopa poreza na dobit za prva dva miliona hongkonških dolara (254.930 dolara) procenjive dobiti iznosi 8,25 odsto, dok se svaka dobit iznad tog iznosa oporezuje sa 16,5 odsto.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button