Tri stvari koje treba da uradite sa 30 godina da biste imali pristojnu penziju – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Tri stvari koje treba da uradite sa 30 godina da biste imali pristojnu penziju

Vaše tridesete su često obeležene velikim finansijskim koracima, od kupovine prvog doma do promene posla do štednje za buduću decu

Sa više radnih godina, verovatno zarađujete više novca nego u svojim dvadesetim, ali i dalje može biti zbunjujuće znati šta tačno treba da radite sa tim da biste se pripremili za finansijski uspeh u četrdesetim i dalje.

Evo tri pametne stvari koje možete da uradite sa svojim novcem kao tridesetogodišnjak, prema dvojici sertifikovanih finansijskih planera.

1. Nastavite sa eliminacijom duga

Iako bi otplata dugova takođe trebalo da bude fokus za one u svojim 20-im, mogli biste da budete još bolje pozicionirani u svojim 30-im da biste se usredsredili na rešavanje neizmirenih plaćanja, jer verovatno zarađujete više novca, kaže Endru Finčer, CFP i finansijski savetnik.

„Kada ste u 30-im godinama i imate mogućnost da platite više, to je odličan vremenski okvir da zaista pokušate da se taj dug ne proširi na 40-e“, kaže on.

2. Razmislite o otvaranju štednog naloga za obrazovanje

Ako imate ili planirate da imate decu, vaše 30-te su dobar trenutak da razmislite o otvaranju koledž štednog računa za finansiranje njihovog budućeg obrazovanja — posebno imajući u vidu da se školarina svake godine uvećava.

Ako otvorite račun kada se vaše dete rodi, imaćete oko 18 godina da uštedite i povećate svoje investicije, kaže Finčer. Ako to uradite, biće manje verovatno da će vaše dete morati da brine o studentskom dugu kada bude starije.

U Americi, državne poreske olakšice takođe čine ove planove štednje na fakultetima privlačnim, iako je svaka država drugačija. Maksimalna ograničenja doprinosa takođe variraju u zavisnosti od države, u rasponu od 235.000 do 529.000 dolara. A u Srbiji, majke rođenjem prvog, drugog i trećeg deteta dobijaju pomoć države u različitom iznosu, pa pojedini savetnici savetuju da se ovaj novac ili deo, ostavi za štednju za dete.

3. Povećajte svoju štednju za penziju

Vaše 30-te su sjajno vreme da se uverite da vaša penziona štednja ide na pravi put i da ih potencijalno povećate.

Ako niste uspostavili plan za penziju u svojim 20-ima, ključno je da nadoknadite izgubljeno vreme u 30-im. Ako vaš poslodavac ne nudi neki plan za to, možete sami da otvorite individualni račun za penzionisanje, odnosno da štedite u privatnom penzionom fondu.

Izvor: Blic biznis

Tags
Back to top button