Lučić: Telekom sklopio ugovor sa desetim startapom koji razvija softver baziran na AI – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Telekom sklopio ugovor sa desetim startapom koji razvija softver baziran na AI

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da je preduzetnički fond te kompanije za finansiranje startapa sklopio ugovor sa desetim startapom.

Deseti startap koji je sklopio ugovor razvija softver baziran na veštačkoj inteligenciji.

Lučić je naveo da će glavna funkcija ovog, desetog po redu, startapa biti zaštita intelektualna prava.

“Pošto problem intelektualnih prava na internetu postaje sve bitniji i sve ga je teže čuvati. Ovaj startap ima klijente iz Amerike i Evrope. Moram reći da neki od startapa u koje smo do sada investirali prave milionske prihode godišnje i prodaju servise na pet kontinenata, tako da smo na dobar način izabrali”, rekao je Lučić za TV Prva.

Lučić je naveo i da če će pored 161 sela u Srbiji koje je dobilo brzi optički internet, ovu pogodnost dobiti još 143 njih.

On je rekao da je ovo projekat koji se radi uz podršku Vlade Srbije, uz podršku Evropske unije i da pokriva najudaljenija mesta optičkim internetom, zbog čega, kako je rekao Lučić, žitelji ovih mesta imaju kvalitet interneta kao i oni iz centra grada.

“To je vrlo bitno za buduću digitalizaciju, za mogućnost tih ljudi da koriste sve servise preko interneta i mogućnost da dodatno zarade. Inače, plan je generalno da do kraja 2025. godine svako domaćinstvo u Srbiji ima brzi optički internet. Do sad, mi smo investirali preko 500 miliona evra u optičku mrežu i preko 1.400.000 domaćinstava sad trenutno ima optički internet”, rekao je Lučić.

On je dodao da će u okviru novog investicionog ciklusa, tokom naredne dve godine, još 300.000 domaćinstava dobiti brzi optički internet. Lučić je dodao da bi ovo moglo da doprinese tome da mladi ostaju na selu.

“Nove generacije, koje se zovu digitalni nomadi, njima je svejedno gde žive, a tamo je čist vazduh”, rekao je on.

Direktor Telekoma je istakao da će digitalna budućnost biti i ključna tema na Kopaonik biznis foruma, koji se održava, od 3. do 6. marta.

“Kako firme da se prilagode novoj digitalnoj budućnosti, pošto se ona zove četvrta industrijska revolucija. Znači doći će do radikalne industrijske promene, a telekomunikacione firme su jedna od tih koje treba da budu preteče razvoja”, rekao je Lučić.

On se osvrnuo i na negativne komentare koji su upućeni Telekomu od tržišne konkurencije, i poručio da su oni izazvani uspehom Telekom Srbije.

“Finansijski rezultati 2023. godine su bili nikada bolji, a 2024. godine biće još bolji. Mi ćemo imati prihod oko dve milijarde evra, a i operativni profit će se približiti milijardi. Time smo ga više puta povećali u odnosu na period kada smo krenuli, što je nama najveći znak uspeha”, rekao je on i dodao da konkurenstke kompanije svakog dana iznose lažne informacije o poslovanju Telekoma. Lučić je istakao da je jedna od tih laži ta da je Pošta smanjila zakup za 50 odsto.

“Što nije tačno, niti je Pošta smanjila zakup, niti mi nešto dugujemo sad Pošti. Čak smo proširili saradnju sa Poštom i u poslednje dve godine naše izdavanje Pošti je poraslo za 40 odsto u odnosu na ranije godine. Ali smo mi navikli tako da se palasiraju neke poluinformacije u želji da se mi diskreditujemo, ali na kraju rezultat pokazuje”, rekao je on i dodao da će Telekom na kraju biti pobednik komercijalne bitke.

Lučić je otkrio i da je Telekom proširio saradnju sa Juronjuzom, te da će sada biti prisustni i u Bosni i Hercegovini, a da će usluge ove kompanije biti promovisane u dijaspori.

“Napravili smo jedan specijalan aražman da određene emisije našeg kanala Balkan Trip budu prikazivani na svim kanalima Juronjuza u svim zemljama, kako bi time promovisali lepotu naše zemlje i privukli turiste”, rekao je on.

Lučić je dodao da se završava tehnološko proširenje kapaciteta Telekoma u Sava centru, čime se stvara se mogućnost da se u etar pusti i Njuzmaks kanal.

“To je najnovija licenca koju imamo, to je američki kanal veoma popularan u Americi, koji nam je dao pravo od Slovenije do Albanije – licencu i pustićemo ga u oktobru. Što se tiče filmskih kanala, pustićemo Superstar 3, jer mi imamo Superstar 1 i 2, koje je kombinacija stranih filmova, domaćih serija, a na kanalu Superstar 3 će biti emitovani isključivo domaći filmovi i domaće serije”, rekao je on.

Direktor Telekoma je otrkio da je u pripremi i kanal Arernica koji će biti najmenjen najmlađima.

“Arena će da pusti ove godine jedan kanal posvećen mladima, i zvaće se Arenica. Cilj je da podstaknemo decu da se bave sportom. Kanal gde će isključivo biti utakmice, dečje utakmice, dečjeg sadržaja… Tako da će deca imati svoj kanal”, rekao je Lučić.

Izvor: B92

Tags
Back to top button