Rast globalne trgovine u prvom kvartalu 2023. – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Rast globalne trgovine u prvom kvartalu 2023.

Globalna trgovina se vratila rastu u prvom kvartalu 2023. godine nakon dva uzastopna kvartala pada, ali su izgledi za ostatak godine loši, navodi se u izveštaju trgovinskog tela Ujedinjenih nacija (UN).

Brojka se povećala za dva odsto u periodu januar-mart u odnosu na prethodni period od tri meseca, saopštila je Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Trgovina robom je porasla za 1,9 odsto ili 100 milijardi dolara na kvartalnom nivou u tri meseca do marta, podstaknuta oživljavanjem ekonomske aktivnosti u Kini i povećanjem trgovine drumskim vozilima i farmaceutskim proizvodima, prenosi Anadolu Agency.

Globalna trgovina uslugama porasla je za 2,8 odsto ili 50 milijardi dolara u poređenju sa poslednjim kvartalom 2022. godine, delimično odražavajući kontinuirani oporavak turizma i putovanja tokom pandemije Covid-19.

UNCTAD je saopštio da očekuje usporavanje rasta globalne trgovine u drugom kvartalu 2023. godine, ukazujući na nedavno umanjene prognoze svetske ekonomije i razvoj događaja kao što su trajna inflacija, finansijska ranjivost, nastavak rata u Ukrajini i geopolitičke tenzije.

Sveukupno gledano, izgledi za globalnu trgovinu u drugoj polovini 2023. su pesimistični, pošto negativni faktori dominiraju pozitivnim“, navodi se u izveštaju.

Rat Rusije i Ukrajine, razdvajanje trgovinske međuzavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva i Kine, i Brexit, odigrali su značajnu ulogu u oblikovanju ključnih bilateralnih trgovinskih trendova u prvom kvartalu, navodi se u saopštenju.

„Uporedo sa tim, došlo je do pada u diverzifikaciji trgovinskih partnera, što implicira da je globalna trgovina postala više koncentrisana među ustaljenim trgovinskim odnosima“, navodi se u izveštaju.

UNCTAD je saopštio da su u poslednjih godinu i po dana SAD postale relativno manje značajne kao izvozno tržište za Kinu, dok je zavisnost SAD od Kine kao dobavljača još više opala.

Biznis.rs

Tags
Back to top button