Menjaju se uslovi za subvencije investitorima, podignut prag za ulaganja – Bankar.rs
KOLUMNEMAKROEKONOMIJASAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Menjaju se uslovi za subvencije investitorima, podignut prag za ulaganja

Da bi investitor ubuduće mogao da računa na pomoć države, potrebno je da uloži minimalno 300.000 evra, umesto dosadašnjih 100.000, stoji u izmenjenoj Uredbi Vlade o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja.

Ukida se i podela lokalnih samouprava prema stepenu razvijenosti, već je teritorija Srbije podeljena na pet regiona: Beogradski region, Vojvodina, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija i Kosovo i Metohija.

Ovo su nova pravila za investitore:

  •  Beogradski region – ulaganje 500.000 evra i najmanje 50 radnika
  • Vojvodina – ulaganje od 400.000 evra i 40 radnih mesta
  • U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, – ulaganja 300.000 evra zapošljavanje najmanje 30 novih radnika

Novi radnici u devastiranim opštinama do sada su morali da budu zaposleni na neodređeno vreme, a minimalno ulaganje bilo je tri puta manje.

Investitori će ubuduće po radniku moći da dobiju 20 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše 2.000 evra, ukoliko investiciju planiraju u Beogradskom regionu. Za novozaposlene u Vojvodini sleduje 25 procenata i najviše po 3.000 evra. U regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i na Kosovu i Metohiji, imaće pravo na 30 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a limit je 5.000 evra

Novom uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od pet miliona evra, rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Podsetimo, Uredbom koja je do sada bila na snazi, investitori su mogli da dobiju najviše do 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u jedinici lokalne samouprave koja prema stepenu razvijenosti spada u devastirano područje.

Izmenjenim propisima pažnja je poklonjena i tehnologijama sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. To su tehnologije obnovljivih izvora energije, skladištenja električne i toplotne energije, toplotne pumpe, mrežne i tehnologije obnovljivih goriva nebiološkog porekla, tehnologije održivih alternativnih goriva, elektrolizirajuće i gorive ćelije, za proizvodnju energije putem nuklearnih procesa sa minimalnim otpadom iz ciklusa goriva, tehnologije zadržavanja, korišćenja i čuvanja ugljeničnih jedinjenja, i tehnologije energetske efikasnosti povezane sa energetskim sistemom.

Kurir

Tags
Back to top button