Rusiji bi uskoro mogle biti uvedene sankcije i za izvoz dijamanata – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Rusiji bi uskoro mogle biti uvedene sankcije i za izvoz dijamanata

Trenutno se pregovara o uvođenju sankcija na ruske dijamante zbog kojih bi se kupci ovog dragog kamenja mogli suočiti sa rastom njihovih cena.

Sedam najrazvijenijih ekonomija sveta (G-7) upravo pregovara o uvođenju sankcija na izvoz dijamanata iz Rusije. Do sada je ova roba bila u velikoj meri pošteđena sankcija koje su najviše targetirale trgovinu energentima, rad banaka i imovinu ruskih oligarha. Međutim, sada bi mogle pogoditi još jedan značajan deo ruske ekonomije.

Naime, u 2021. Rusija je zaradila 4,7 milijardi dolara od izvoza dijamanata, što ju je učinilo osmim svetskim izvoznikom ovog dragog kamenja. Samo Evropska unija je prošle godine uvezla ruskih dijamanata u vrednosti od 1,4 milijardi evra (1,5 milijardi dolara). To je doduše smanjenje njihovog uvoza u odnosu na 2021. kada je kupila ruskih dijamanata u vrednosti od 1,8 milijardi evra. Ipak, i dalje veliki deo ruskih dijamanata odlazi u EU.

Dijamantima se inače ne trguje u toj meri kao na primer naftom ili zlatom, ali njihova finansijska i upotrebna vrednost je velika. Oni se koriste, osim za izradu skupocenog nakita, i za izradu alata za bušenje, kao i u stomatologiji, izradi kompjutera itd.

CNBC/BiF

Tags
Back to top button