Cene nafte se stabilizovale ispod 75 dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cene nafte se stabilizovale ispod 75 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice cena Brent nafte u subotu iznosi 74,11 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 70,04 dolara.

Cene nafte stabilizovale su se ispod 75 dolara, balansirajući između procena o nedovoljnom snabdevanju i signala o posustajanju američke i kineske ekonomije.

Na londonskom tržištu cena barela u petak bila je gotovo nepromenjena u odnosu na četvrtak i iznosila je 74,93 dolara. Značajnijih promena u ceni nije bilo ni na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 70,91 dolara.

Trgovce su zabrinuli povećanje broja zahteva za isplatom naknada za nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama i neočekivano snažan pad novih kredita u Kini u aprilu, koji je podstakao strahovanja da postpandemijski oporavak posustaje.

Potrošačke cene u Kini porasle su u aprilu slabije nego u martu, a proizvođačke cene smanjile su se snažnije nego što se očekivalo.

Trgovci strahuju i zbog odloženih pregovora kabineta američkog predsednika Džoa Bajdena (Joea Bidena) i Kongresa o podizanju granice državnog zaduživanja. SAD preti finansijska i ekonomska katastrofa ako Kongres ne podigne liniju, upozorila je ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen).

SEEbiz

Tags
Back to top button