Evropska centralna banka: Potrošači u evrozoni očekuju rast inflacije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Evropska centralna banka: Potrošači u evrozoni očekuju rast inflacije

Istraživanje očekivanja potrošača u zemljama evrozone u martu pokazalo je da veliki broj anketiranih veruje da će inflacija porasti, objavila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Potrošači očekuju da će inflacija u narednih godinu dana porasti za 5,0 odsto, što predstavlja porast u odnosu na februar, kada je ova brojka bila na nivou od 4,6 odsto.

Anktetirani veruju da će inflacija u naredne tri godine biti 2,9 odsto, a u februaru su izrazili manji pesimizam, rekavši da očekuju inflaciju od 2,4 odsto.

Nesigurnost povodom rasta stope inflacije u narednih godinu dana je najveća od aprila 2020. godine, kada je započela ova mesečna anketa.

Ispitanici očekuju da će njihovi prihodi u narednih 12 meseci porasti u proseku za 1,3 odsto, ali da će njihovi rashodi u istom periodu porasti za 4,1 odsto.

Anketirani su veći pesimisti u odnosu na februar i povodom perspektiva ekonomskog rasta i povećanja nezaposlenosti u narednih godinu dana.

Ovo mesečno onlajn istraživanje je rađeno na uzorku od oko 14.000 odraslih građana iz šest zemalja evrozone – Belgije, Nemačke, Španije, Francuske, Italije i Holandije, navodi se na sajtu ECB.

(Euronews)

Tags
Back to top button