Prvi globalni rast cena hrane u ovoj godini – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Prvi globalni rast cena hrane u ovoj godini

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da su cene hrane u svetu u aprilu porasle prvi put od početka godine.

FAO indeks cena je u aprilu dostigao 127,2 poena, što prestavlja povećanje u odnosu na martovskih 126,5 poena, prenosi Rojters.

Porasle su cene mesa, pirinča i šećera, a pad cena žitarica, mleka i biljnog ulja nije bio dovoljan da spreči rast celokupnog indeksa, saopštio je FAO.

„Pošto se privrede oporavljaju, potražnja za hranom će rasti, što će se negativno odraziti na njenu cenu“, rekao je glavni ekonomista agencije FAO Maksimo Torero.

FAO je rekao da je rast indeksa cena, između ostalog, odraz sumornih prognoza vezanih za proizvodnju hrane u Indiji i Kini.

Torero je istakao da je rast cena hrane „veoma zabrinjavajući“ i naglasio važnost produženja Sporazuma o žitaricama koji predviđa izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Svetske cene hrane su bile najveće u martu 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, podseća britanska agencija.

Bizlife

Tags
Back to top button