Gotovo polovina Amerikanaca zabrinuta za sigurnost svojih depozita u bankama – Bankar.rs
BANKEDepoziti i štednjaINOSTRANE BANKELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Gotovo polovina Amerikanaca zabrinuta za sigurnost svojih depozita u bankama

Skoro polovina, ili tačnije 48 odsto Amerikanaca zabrinuto je za sigurnost svojih bankovnih depozita, navodi se u istraživanju „Galupa“ sprovedenom mesec dana posle kolapsa Banke Silicijumske doline i Signature banke.

Kako piše Politika, ove nedelje u bankrot je otišla i Banka First Republican, čime je postala treća velika američka finansijska institucija koja je zatvorila svoja vrata u tri meseca, što je ponovo izazvalo strahove o stabilnosti finansijskog tržišta u Americi.

Gotovo petina, ili 19 odsto, od 1.013 anketiranih Amerikanaca izjavila je da je „veoma zabrinuta“ za sudbinu svojih finansija, dok je još 29 odsto umereno zabrinuto. Najveći procenat je bio onih koji „nisu previše zabrinuti“, 30 odsto, 20 procenata bilo potpuno bezbrižno.

Brojke su bile slične onima koje je objavio „Galup” 2008. nakon kolapsa Liman Bradersa, investicione banke koja se smatrala „prevelikom da bi propala“, čija je propast izazvala najgoru finansijsku krizu od Velike depresije.

Amerikanci koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje manje su skloniji da brinu o tome da li je njihov novac siguran u banci od onih koji zarađuju više od te sume, iako njihovi prihodi premašuju  250.000 dolara koliko država garantuje za depozite.

Biznis.rs

Tags
Back to top button