U junu susret privrednica Srbije i Crne Gore – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

U junu susret privrednica Srbije i Crne Gore

Početkom juna meseca održaće se susret privrednica Srbije i Crne Gore, najavljeno je na konferenciji “Žene od uticaja: Na sceni” koja je prošle nedelje održana u Herceg Novom. Tada će Privredne komore Crne Gore i Srbije (PKCG i PKS) potpisati i Memorandum o saradnji koji će se odnositi na žensko preduzetništvo.

Kako je na konferenciji kazala Branislava Simanić iz Privredne komore Srbije, to će biti konkretna regionalna inicijativa i prvi korak u daljoj saradnji čiji će osnovni cilj biti što više ekonomski osnaženih žena.

– Organizacijom ovog događaja želimo da omogućimo preduzetnicama da se njihov glas čuje, da ih umrežimo i da organizujemo niz B2B sastanaka. Želimo da vidimo na koji način one mogu međusobno da sarađuju, ali i da čujemo koje su to prepreke sa kojima se susreću, a na kojima bi trebalo da radimo u narednom periodu. Na taj način moći ćemo da prenesemo poruke svojim vladama, što će doprinijeti njihovom bržem i efikasnijem rešavanju – kazala je Simanić.

Ona je istakla odličnu saradnju sa PKCG i pozvala sve preduzetnice iz Crne Gore da se prijave za učešće u svim radionicama i edukacijama koje organizuje Privredna komora Srbije.

– Takođe smo otvoreni da od vas dobijemo inicijative koje su to teme koje želite da čujete kada su edukacije u pitanju, šta je to na čemu želite da radite kako biste unapredile znanje i veštine, jer ćete se na taj način lakše i brže umrežiti. Mi smo jedan region, nema jezičkih ni kultuloroških barijera i lako je povezati se, bitna je samo dobra volja i da mi koji smo pozicijama intezivno radimo na tome da se vi što lakše i brže umrežite – navela je.

Simanić je kazala i da su u PKS spremni da preduzetnicama iz Crne Gore organizuju B2B sastanke s kompanijama sa kojima žele da sarađuju.

– Takođe, u saradnji sa PKCG možemo vam olakšati izlazak na inostrana tržišta i nastup na brojnim sajmovima na kojima zajednički sarađujemo. Imamo jako dobru saradnju sa preduzetnicama Emirata, sa ostalim zemljama regiona, dijasporom, preduzetnicama Švajcarske, Nemačke, Austrije, a sada ćemo to proširiti i na Švedsku, Norvešku i Finsku. Za sve ovom vrata su vam širom otvorena, a kranji cilj je da imamo što više ekonomski osnaženih žena – poručila je Simanić.

Predsednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić kazala je i da su njihova vrata otvorena za sve privrednice iz Srbije.

– Mi u PKCG u dobrom delu realizujemo sve one aktivnosti koje jesu zadatak privrednih komora – od edukacija, tumačenja zakona, učenja određenih veština, pomoći pri digitalizaciji, do umrežavanja sa drugim kompanijama koje mogu pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima u tim procesima – navela je Drakić.

Prema njenim rečima, i sama Komora radi na procesu digitalizacije, a u početnoj fazi je i razvoj projekta e-Komora.

– Radimo na tome da digitalizujemo svoje usluge, kako bismo na taj način osvestili, odnosno unapredili digitalne veštine naših kompanija. To je samo početni korak, naša namera je i da se povežemo sa javnim registrima i sa javnim institucijama kako bismo privrednicama omogućili da elektronskim putem lakše mogu da dođu do svih onih dokumenata koji su im potrebni u obavljanju biznisa – dodale je.

Drakić je kazala da je to proces koji neće biti jednostavan, jer zavise i od javne uprave.

– Sve zavisi od dinamike kojim će javna uprava ići u proces digitalizacije. Ipak, optimisti smo i moramo poći od sebe, ali i praviti pritisak da se što pre realizuje projekat. Svakako, naša vrata za sve su vam otvorena i stojimo vam na raspolaganju za sve informacija u vazi sa mogućnostima i sa poslovanjem u crnoj Gori, ali i svim onim vrstama finansijske, ali i nefinansijske podrške koje nudimo kao Privredna komora – zaključila je Drakić.

eKapija

Tags
Back to top button