Od danas u Srbiji radi 20 banaka, upravo su spojene još dve – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Od danas u Srbiji radi 20 banaka, upravo su spojene još dve

Sada imamo još jedno pripajanje banaka. Danas je Raiffeisen banka Beograd saopštila i da je uspešno završeno pripajanje RBA banke, koje je prošle godine započeto akvizicijom 100% akcija ove banke (bivše Credit Agricole Srbija).

Počev od danas, dve banke poslovaće kao nova, integrisana Raiffeisen banka a.d. Beograd. Tako se srpsko finansijsko tržište smanjilo za još jednu banku i od danas zvanično postoji tačno 20 banaka u Srbiji.

A, tačno 47 banaka u Srbiji je radilo 2000. godine. Broj se smanjivao kontinuirano, pa je deset godina posle u Srbiji radilo 26 banaka. Stručnjaci su tada tvrdili i da je to previše za zemlju veličine Srbije i da bi optimalan broj između 20 i 22 banke. Danas tvrde da će spajanja i dalje biti.

– Mislim da je ovo faza i da će biti još konsolidacije banaka. Očekujem još spajanja, tako da će na kraju ostati 10 do 15 banaka. U principu, na milion stanovnika ide jedna banka, pošto nas ima oko šest i po miliona, znači nekih 6 ili 7 banaka – kaže za Blic Biznis Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije i dodaje da banke prolaze kroz različite tranformacije znbog ubrzane digitalizacije i prelaska na onlajn poslovanje.

I Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu ocenjuje da je spajanje banaka proces koji stalno traje i koji je normalan.

– Različiti su motivi. Nekad slabija banka traži jaču, nekad se spajaju zbog većeg kreditnog potencijala – ocenio je Savić za “Blic Biznis”.

Mnoge već pale u zaborav

Trend ukrupnjavanja, inače, nije samo karakterističan za Srbiju jer se slične stvari dešavaju i u drugim zemljama kao reakcija na veličinu tržišta, uključujući i naše susede koji takođe nisu izuzeti uz ovog procesa.

Zbog toga ne treba da čudi što su neke od finansijskih institucija koje su početkom 2000. godina bile aktuelne, već zaboravljen brend poput Nacionalne štedionice, HVB banke, Metals banke, Credy banke, Continental banke, Novosadske banke, Niške banke, Panonske banke, Ju banke, Alfa banke, Laiki banke, Marfin banke… Neke od njih su promenile ime, a većina vlasnike, a najave stručnjaka idu u smeru da nije kraj smanjivanja broja banaka na srpskom tržištu i da će se u bliskoj budućnosti slični procesi nastaviti.

Iz Narodne banke Srbije su više puta navodili da su promene vlasničke strukture u bankama uglavnom inicirale matične banke, ali i podsećali da je to posledica globalnih procesa ukrupnjavanja u okviru bankarskih grupacija.

Prema ranijim ocenama NBS, sve ove promene imaju pozitivne posledice za građane i privredu, a diversifikacija vlasničke strukture povećava otpornost bankarskog sektora na potencijalne šokove i jača stabilnost bankarskog sistema u celini.

Od danas integrisana Raiffaisen banka

Raiffeisen banka a.d. Beograd saopštila je danas da je uspešno završeno pravno i operativno pripajanje RBA banke.

Integrisana Raiffeisen banka povećala je svoje tržišno učešće u Srbiji na 12%. Kreditni portfolio banke je dostigao vrednost od preko tri milijarde evra, depozitni potencijal preko 4,5 milijardi evra, dok je baza aktivnih klijenata premašila broj od million korisnika.

Banka nastavlja da uslugu klijentima pruža na ukupno 139 lokacija širom zemlje, uz povećan broj bankomata koji je premašio 300 uređaja.

Podaci o tržišnom učešću i poziciji na tržištu se zasnivaju na zvaničnim podacima objavljenim od strane NBS, sa stanjem na dan 30.09.2022, navodi se u saopštenju.

Blic

Tags
Back to top button