“Globalna ekonomija se raspada po šavovima…” Na prolećnom sastanku MMF i Svetske banke lideri izneli strašna upozorenja – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

“Globalna ekonomija se raspada po šavovima…” Na prolećnom sastanku MMF i Svetske banke lideri izneli strašna upozorenja

Glavna tema ovogodišnjeg prolećnog sastanka MMF i Svetske banke u Vašingtonu može se sumirati u rečenici: “Globalna ekonomija se raspada po šavovima i treba je ponovo zaštititi”.

Finansijski zvaničnici su preneli strašna upozorenja o rastućim dislokacijama u trgovini i saradnji. Rat Rusije u Ukrajini izazvao je ogroman poremećaj u globalnoj trgovini. Tenzije između SAD i Kine su u porastu, kao i prepirke između SAD i EU oko industrije čiste energije.

„Verujem da nije preterano reći da je skoro tri decenije nakon stvaranja [Svetske trgovinske organizacije] sistem trgovine zasnovan na pravilima na raskrsnici“, rekla je zamenica generalnog direktora STO Anabel Gonzales.

To naglašava zašto je raspoloženje oko globalnog okupljanja opisano kao „haotično“, „nepovezano“ i „nekako depresivno“. MMF je rekao da su izgledi za globalnu ekonomiju „anemični“, iako su ekonomski zvaničnici poput američke sekretarke finansija Dženet Jelen pokušavali da projektuju veći optimizam.

Francuski predsednik Emanuel Makron podstakao je tenzije dok se vraćao iz Kine uoči sastanaka MMF-a, pozivajući Evropu da se odupre tome da postane „američki sledbenik“ dok SAD izazivaju Peking.

MMF je stavio opipljivu cenu na rastuće rascepe, procenjujući da bi svet mogao da izgubi trilione dolara buduće ekonomske proizvodnje ako se podeli na konkurentske geopolitičke blokove.

Na terenu u Vašingtonu, ministri finansija i drugi globalni ekonomski zvaničnici pokušali su da ugase vatru protekcionizma i fragmentacije.

Čak je i francuski ministar finansija Bruno Le Mer pokušao da malo počisti: „Ne vidim nikakvu kontradikciju između naše odlučnosti da budemo nezavisniji u nekim strateškim sektorima i naše saradnje sa SAD.

Britanski kancelar Džeremi Hant rekao je za Politico na marginama sastanaka MMF-a da je „velika lekcija u poslednjih 100 godina“ da Evropa i SAD mogu uspešno da brane demokratiju i slobodu kada budu zajedno.

Hant je upozorio na protekcionizam — „što će značiti da će se svet vratiti u mračno doba“ — i rekao da ne želi da ulazi u „trku za subvencije“ sa SAD kada je reč o zelenim industrijama.

Zamenica kanadskog premijera Kristija Frilend bacila se na „neoliberalnu formulu slobodne trgovine i niskih poreza na preduzeća“. Ali ona je ipak upozorila da bi „bila ogromna i istorijska greška reagovati na zloupotrebe globalnog trgovinskog sistema prihvatanjem autarkije“.

„Ne treba zaboraviti da je trgovinska integracija pomogla svetu da postigne veliko smanjenje siromaštva [i] poboljšanje životnog standarda“, rekao je generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Ivela. „Znamo da nije uradio sve, da ima nekih problema, da su neki ljudi ostavljeni. Ali to moramo da popravimo i da ne odbacujemo sistem.”

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis pozvao je na veće usklađivanje SAD i EU, umesto da sledi Makronovo vođstvo.

„Naša izvanredna koordinacija o Ukrajini može i mora da se ponovi u drugim oblastima“, rekao je on. „Moramo učiniti da se naša politika i ekonomski planovi približavaju, a ne da se razilaze. To će povećati našu ekonomsku snagu.”

Izvor: Blic/Politico

Tags
Back to top button