Glavni ekonomista MMF: “Rast kamata povećao je ranjivost banaka, a to je značajan rizik za globalni rast” – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Glavni ekonomista MMF: “Rast kamata povećao je ranjivost banaka, a to je značajan rizik za globalni rast”

Povećanje kamatnih stopa povećalo je ranjivost banaka – a njihov odgovor predstavlja značajan rizik za globalni rast, upozorio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda

Zabrinuti smo zbog onoga što smo videli u bankarskom sektoru, posebno u SAD, ali možda i u drugim zemljama, što bi moglo da utiče na rast 2023. godine, rekao je Pjer-Oliver Gurčinas za CNBC Joumanna Bercetche u Vašingtonu, dodajući da su povećanja centralne banke povećala troškove finansiranja banaka, dok su zajmodavci takođe videli neke gubitke u imovini kao što su dugoročne obveznice.

– Banke su u neizvesnijoj situaciji. Imaju zdrave jastuke, ali to će ih sigurno navesti da budu malo oprezniji i možda donekle smanje pozajmljivanje, rekao je Gurinčas.

U jednom scenariju, MMF vidi dalje pooštravanje uslova finansiranja banaka i suzbijanje kreditiranja, smanjujući svoju prognozu globalnog rasta od 2,8% u 2023. godini na 2,5%.

Nepovoljni scenario

Gourinchas je rekao da su njegovi modeli takođe predvideli nepovoljniji scenario gde finansijska stabilnost nije ograničena.

– To bi dovelo do masivnih tokova kapitala iz ostatka sveta koji pokušavaju da se vrate na sigurno, odlazak u trezor SAD, apresijaciju dolara, povećanje premije za rizik, gubitak poverenja“, rekao je on. U ovom scenariju, MMF vidi da svetska ekonomija raste od oko 1% za ovu godinu. Ali verovatnoća za to je relativno mala, primetio je Gurinčas, i iznosi oko 15%, piše CNBC.

MMF je u utorak objavio svoj najnoviji izveštaj o globalnom rastu, koji sadrži najslabija srednjoročna očekivanja rasta za više od 30 godina.

Finansijska stabilnost je bila u centru pažnje poslednjih meseci, usred kolapsa nekoliko američkih banaka, brze prodaje Credit Suisse u Evropi i previranja na tržištu obveznica u Ujedinjenom Kraljevstvu koja su prošle jeseni skoro srušila penzione fondove.

Gurinčas je za CNBC rekao da se debata oko povećanja kamatnih stopa centralne banke pomerila sa rasta u odnosu na inflaciju na finansijsku stabilnost u odnosu na inflaciju.

On je rekao da su centralne banke i finansijske vlasti pokazale da imaju alate za rešavanje džepova nestabilnosti, na primer, američki regulatori koji garantuju depozite za klijente Banke Silicijumske doline i Banke Engleske za kupovinu zlata. „Monetarna politika treba da ostane fokusirana na smanjenje inflacije, to je naša preporuka u ovom trenutku“, rekao je Gurinčas, piše CNBC.

(Kamatica/Blic biznis)

Tags
Back to top button