Od aprila frilenseri u obavezi da prijave porez za prvi kvartal: Moguće i retroaktivno plaćanje – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Od aprila frilenseri u obavezi da prijave porez za prvi kvartal: Moguće i retroaktivno plaćanje

Od početka april frilenseri su u obavezi da prijave porez za prvi kvartal, ali mogu da sačekaju sa prijavom dok se ne pokrene portal Frilenser koji je u izradi i da plate retroaktivno, a zbog te odluke neće plaćati dodatne naknade, rekla je danas Tanjugu Irena Đorđević iz NALED-a.

– Sa početkom aprila kreće obaveza prijave poreza za prvi kvartal, dakle od 1. januara. Mi imamo čitav novi sistem oporezivanja frilensera, koji podrazumeva da sve prihode koje ste ostvarili po kvartalu zbirno prijavljujete kada taj kvartal istekne, dakle od aprila prijavljujemo sve što smo ostavarili u prva tri meseca, rekla je Đorđević.

Ona je kazala da su sa portalom Frilenser želeli da olakšaju proceduru prijave prihoda i da postoji standardna prijava i u njoj se veoma teško snalaze ljudi koji nemaju svoj posao, nego su frilenseri i ideja je bila da se upravo pomogne tim ljudima,

– Sajt frilenseri.purs.gov.rs je u izradi i poreska uprava je rekla da za prvi kvartal postoje dve opcije: onima kojima je lakše da odmah prijave prihode i plate, da ne moraju da razmišljaju o tome imaju mogućnost da putem pepe obrasca koji postoji u papirnoj formi, na šalteru Poreske uprave i putem portala E- porezi podnesu staru prijavu. Nedavno je objavljeno i upustvo koje je napravilo Ministrstvo finansija i Poreska uprava kako da se prihodi popune u toj staroj prijavi, objašnjava Đorđević.

– Međutim, Poreska uprava je rekla da će pustiti sve one kojima je to komplikovano i ne znaju da to obračunaju samostalno, da sačekaju da se uspostavi portal i da pomoću njega, kada se uspostavi podnesu retroaktivno za prvi kvartal bez ikakve naknade, istakla je ona.

Objašnjava da se termin frilenseri koristi za ljude koji rade za više poslodavaca i nisu vezani ugovorom za njih.

Ona dodaje da postoje četiri grupe građana koje obuhvata ovaj termin.

– Građani Srbije koji rade u Srbiji za inostrane poslodavce i oni rade sitne poslove, jednostavne programerske zadatke, zatim moramo da napomenemo da su frilenseri i oni građani koji sede u Srbiji i pružaju uslugu drugom licu, na primer kozmetičari koji odlaze na kućnu adresu, treća grupa su državljani Srbije koji rade van zemlje, na primer koji su zaposleni na kruzerima i prihoduju iz inostranstva i oni su frilenseri, a posebna četvrta grupa su stranci koji žive i rade u Srbiji i oni mogu da prijave svoje prihode, navela je Đorđević.

Ona objašnjava da za razliku od prethodnog sistema o oporezivanju frilensera, koji je podrazumevao da vama Poreska uprava da rešenje i kaže koliki je dug i koliko treba da platiite, to sada ne postoji, već novi sistem samooprezivanja.

– To znači da je vaša obaveza kao građanina Srbije ili stranog lica koji ima prebivalište u Srbiji da prijavite porez i upravo iz tog razloga se javlja ova platforma na kojoj možete da prijavite porez i ta obaveza obračuna poreza je prebačena sada sa Poreske uprave na samog frilensera i to nije lako, nadamo se da ova će platforma da pomogne, rekla je Đorđević.

Retroaktivno oporezivanje

Na pitanje da li će ipak biti retroaktivnog oporezivanja, sagovornca iz NALED-a kaže da su počela da stižu sada rešenja iz 2017. godine i svi su ih dobili i na njih se primenjuje stari model i to funkcioniše neko vreme, a da se od prvog januara primenjuje se novi.

– Više od godinu dana se radilo sa Udruženjima frilensera, da se definiše model oporezivanja po njihovoj meri, dodala je ona.

Objašnjava da postoje dva modela za prijavu poreza.

– Ako vi radite neke poslove, to se računa na kvartalnom nivou od tri meseca, a ako svaki mesec na primer radite poslove za 250 eura, ostvarićete 80.000 dinara dobiri i imate mogućnost da na svaka tri meseca birate model plaćanja poreza, ako odaberete prvi to znači da za 80.000 ne plaćate porez, zato što je neoporeziv iznos 96.000 dinara, ne placate penzijsko, a zdravstveno samo ako ga nemate, dakle postoji mogućnost da do 96. 000 ne plaćate ništa, rekla je Đorđević.

Međutim, kazala je da je ostavljena mogućnost da neko ko želi da ima staž može da se opredeli za drugi model, gde na ovaj iznos plaća penzijsko, na najnižu osnovicu i za tri meseca je to 25.000 dinara za penzijsko osiguranje, a 4.000 za zdravstveno i to je 30.000 dinara obaveza prema državi.

Đorđević navodi da i pomorci spadaju u grupu frilensera i da je potrebno da im se pomogne u obračunu poreza, jer oni nisu fizički u Srbiji i nemaju obavezu plaćanja penzijskog osiguranja, a zdravstevno plaćaju samo ako poslodavac ne plaća za njih.

U suštini, dodaje ona, plaćaju samo porez državi u najvećem broju slučajeva, a zavisno od prihoda to je od 10 do 20 odsto.

Tanjug

Tags
Back to top button