Bafet: Još nije završeno sa propastima banaka – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Bafet: Još nije završeno sa propastima banaka

Legenda investiranja Voren Bafet veruje da bi moglo biti još propadanja banaka u budućnosti, ali štediše, kako je kazao, nikada ne bi trebalo da brinu. Nismo završili sa propadanjem banaka, ali štediše nisu imale krizu, rekao je predsedavajući Berkshire Hathaway-a za CNBC u sredu iz Tokija.

– Banke propadaju. Ali štediše neće biti pogođene, siguran je Bafet.

Kolaps Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank prošlog meseca — drugog i trećeg najvećeg bankrota banaka u istoriji SAD-a — podstakao je vanrednu akciju spašavanja od strane regulatora, koji su garantovali za sve depozite u propalim zajmodavcima i omogućili dodatno finansiranje za posrnule banke.

Kako ga zovu “Čudo od Omahe”, kazao je da su neke od “glupih” stvari koje banke povremeno rade postale otkrivene tokom nedavnog perioda, uključujući neusklađenu imovinu i obaveze, kao i upitno računovodstvo.

– Bankari su bili u iskušenju da to rade oduvek. Računovodstvene procedure su navele određene bankare da urade neke stvari koje su malo pomogle njihovoj sadašnjoj zaradi i izazvalo ponavljajuće iskušenje da ipak dobije malo veći raspon u evidenciji, malo više od zarade”, naveo je Bafet.

On je kazao da će neki bankari nastaviti s takvim ponašanjem i da će to staviti deoničare u opasnost.

Ali, 92-godišnji investitor je rekao da je postojao nepotreban strah i panika da će štediše izgubiti svoj novac, kada je sistem postavljen da štiti depozite cele zemlje.

– Troškove FDIC-a snose banke. Banke federalnu vladu nikada nisu koštale ni centa. Javnost to ne razumije, rekao je Bafet. – Niko neće izgubiti novac na depozitu u američkoj banci. To se neće dogoditi… ne morate glupu odluku menadžera pretvarati u paniku svih građanina Sjedinjenih Država, zbog nečega zbog čega ne treba paničiti.”

Naglasio je da je ključno da banke zadrže povjerenje javnosti i da to povjerenje mogu izgubiti za nekoliko sekundi, što se pokazalo nedavno, prenosi Blic Biznis.

Bafet je u prošlosti bio “beli vitez” za posrnule banke. Pomogao je Goldman Saksu sa infuzijom u gotovini od 5 milijardi dolara nakon propasti Lehman Brothersa 2008. godine. Bafet je 2011. ubrizgao 5 milijardi dolara u tada posrnulu Bank of America, pokazujući da ipak veruje u američki bankarski sistem, piše CNBC.

Tags
Back to top button