Interesovanje za subvencije mnogo veće od raspoloživog novca – Bankar.rs
KOMPANIJESAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Interesovanje za subvencije mnogo veće od raspoloživog novca

Kada jedna kriza sustiže drugu, pitanje na koje bi svaki investitor želeo da zna odgovor jeste uložiti novac ili štedeti? Pitanje utoliko značajnije jer je jedan od stubova razvoja svake zemlje upravo priliv direktnih stranih investicija.

Prošle godine Srbija je privukla rekordne 4,4 milijarde evra. Ipak, ne možemo biti zadovoljni dovoljnim uključivanjem domaćeg kapitala u globalne lance snabdevanja.

“Veće uključivanje domaće komponente nije samo odgovornost, da kažemo, samih kompanija i države da tu pomogne. To treba da razumeju i velike kompanije, odnosno strani investitori koji ovde posluju”, kaže Bojan Stanić iz PKS, piše RTS.

Programi podrške privredi koje od 2016. sprovode Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije doneli su privrednicima predvidivost i mogućnost da planiraju, posebno kada je reč o mikro i malim preduzećima koja najteže dolaze do finansijskih sredstava.

Ministarstvo privrede negira da će novousvojenom Vladinom industrijskom politikom i strategijom pametne specijalizacije, neke delatnosti biti isključene iz podrške.

“Imajući u vidu perspektivu razvoja malih i srednjih preduzeća, ravnomerni regionalni razvoj što nam je takođe prioritet, nama je u ovom trenutku jako teško da isključimo recimo sve proizvodne delatnosti bazirane na obradi drveta, plastike, svega onoga što jako puno ima u našim mikro i malim preduzećima”, kaže Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Program podrške promocije izvoza

Program Razvojne agencije Srbije za podršku ulasku u lance snabdevača velikih multinacionalnih kompanija za ovu godinu je završen, ali još nije kasno za prijavu za Program podrške promocije izvoza.

“Ukupan budzet je 150 miliona dinara i javni poziv je raspisan do 5. aprila, znači još malo ima vremena. Makismalan iznos koji jedan korisnik može da dobije je do 10 miliona dinara. Pri tome, vi birate više aktivnosti za koje mislite da će doprineti povećanju vašeg izvoza”, kaže Natalija Terzić, sektor za podršku MSP Razvojne agencije Srbije.

U toku je i poziv za Program razvoja konkurentnosti, a očekuje se i raspisivanje konkursa za nabavku mašina i opreme za koji tradicionalno vlada veliko interesovanje. Sredstva za opremu već su dostupna privrednicima u Vojvodini preko Razvojne agencije Vojvodine.

RTS

Tags
Back to top button