Imamo dovoljno hrane po prihvatljivim cenama – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Imamo dovoljno hrane po prihvatljivim cenama

Srbija ima dovoljno hrane zahvaljujući dobroj baznoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i dovoljno semena i đubriva za sledeću setvu.

„Ove godine smo proizveli 750.000 tona suncokreta što je rekord, a otprilike trećina toga će otići u proizvodnju ulja, što je sasvim dovoljno ne samo za nas nego i za izvoz. Isto tako, imamo dovoljno šećera i mleka, iako je turbulentno na tržištu”, rekao je savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković za RTS.

On je objasnio je da je to zbog toga što je došlo do preraspodele posla na tržištu sirovog mleka, ko od koga kupuje mleko za preradu, ali je rekao da ga ima dovoljno i da će se narednih dana ponuda u prodavnicama stabilizovati.

„Farmeri koji hoće da kažu istinu reći će da je cena sada odlična i da oni veoma dobro zarađuju. Cena je 65 do 70 dinara za litar sirovog mleka. Na to država daje još 15 dinara u ovom kvartalu. Isplata je počela pre sedam-osam dana i već je isplaćeno oko dve milijarde dinara”, istakao je Đaković.

Podsetio je da je i tržišste mleka oslobođeno, jer cene više nisu ograničene, već samo trgovačka marža na 10 odsto.

„Mislim da je tako najbolje, jer ako želimo da imamo domaće mleko, treba i da ga platimo. Plaćaćemo realnu cenu mleka i najbolje je da tako i bude, a sada je ta cena oko 200 dinara za litar i po mleka”, rekao je Đaković.

On je rekao da mu nije jasno zašto se stalno priča o ulju, kad ga ima i cena je već danima od 189 do 194 dinara za litar.

„Nije to malo, ali nije ni mnogo ako imate u vidu da je u Francuskoj četiri evra a na Malti pet evra. Mi smo zemlja koja proizvodi suncokret i imamo dovojne količine ulja. Mislim da nema nikakvih problema, ako imate u vidu da prosečna porodica troši litar, do dva ulja mesečno”, ocenio je Đaković.

Naglasio je da su ispunjeni svi zahtevi proizvođača suncokreta i naveo da svi koji su ga proizveli i predali uljarama mogu od 14. oktobra do 14. novembra da se prijave za dobijanje subvencije.

Đaković je rekao da je NBS odobrila moratorijum na kredite koje su poljoprivrednici uzeli kod banaka do godinu dana i pozvao proizvođače da se već od ponedeljka obrate svojim bankama i dogovore o odlaganju.

Napomenuo je da na moratorijum neće imati pravo oni koji su do sada imali kašnjenje u isplati zajmova duže od 90 dana.

Savetnik ministra poljoprivrede kaže da semena i đubriva ima dovoljno i da đubrivo košta oko 150 dinara za kilogram a cena semenske pšenice je 88 dinara za kilogram.

Ocenio je da to nije jeftino, ali je dodao kako su cene u svetu mnogo više.

Đaković očekuje da će se ove jeseni više sejati pšenica, jer prodavci semena kažu da je potražnja za 30 odsto veće nego prošle jeseni.

Objašnjenje po njemu treba tražiti u tome što je zbog suše kukuruz dosta podbacio, pa poljoprivrednici žele da gubitak kompenzuju pšenicom.

On je potvrdio da je izvoz voća iz Srbije ove godine bio vredan blizu 630 miliona evra i da je povećanje izvoza voća 14 procenata, najviše zahvaljujući malini.

Dodao je da je i izvoz povrća veći za 14 procenata i ocenio da je to sve posledica dobre agrarne politike koja je obezbedila našim proizvođačima nova tržišta.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button