Đedović: Neće biti privatizacije EPS-a, niti otpuštanja radnika – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Đedović: Neće biti privatizacije EPS-a, niti otpuštanja radnika

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je da neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije, niti otpuštanja radnika.

Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da imamo odgovorne strukture upravljanja, moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu temelj stabilnosti naše privrede, rekla je ministarka Đedović i dodala da Nadzorni odbor postavlja direktore, a ne ona ili Skupština, kako se manipuliše u javnosti poslednjih dana, saopštilo je Ministarstvo.

Nadzorni odbor nadzire i rad direktora, Statut se bavi upravljanjem, a prava radnika definišu se kolektivnim ugovorom, rekla je Đedovićeva za televiziju Pink i podsetila da je odluka o promeni pravne forme EPS-a doneta još 2014. godine.

Kazala je da ta odluka mora da se sprovede, kao i da EPS treba da postane Akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države.

Onog dana kada to postane, neće više biti ograničavanja broja zaposlenih, niti ograničavanja zarada, navela je ona. Država je tu i nastaviće da razgovara sa predstavnicima sindikata svih energetskih preduzeća, dodala je Đedovićeva.

“Promena pravne forme je jedan od načina da popravljamo upravljanje, moramo da idemo korak po korak. Nadzorni odbor treba da dobije veća ovlašćenja, da odlučuje o upravljačkoj strukturi, da se sagleda proizvodnja, investicije. Moramo da rešimo problem sprovođenja investicija, jer svi projekti kasne godinama, decenijama. Dakle, moramo da radimo na ulaganjima, jer smo svesni da moramo preko 30 milijardi evra da uložimo kako bi se oporavio sistem”, naglasila je ministarka.

Đedovićeva je podsetila da se u energetskoj krizi videlo koliko je važno da energetska preduzeća budu stabilna i jaka i poručila da je Vlada odlučna da sprovede reforme preduzeća, čiji je dug narastao na stotine miliona evra ne bi bila više na teretu države, odnosno građana.

Tanjug

Tags
Back to top button