Odluka koja bez posla ostavlja 16.000 ljudi: Sindikalci ušli na sednicu Nadzornog odbora EPS-a – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Odluka koja bez posla ostavlja 16.000 ljudi: Sindikalci ušli na sednicu Nadzornog odbora EPS-a

Predstavnici dela Sindikata radnika EPS-a koji predvodi bivši predsednik Milan Đorđević (organizacija se svojevremeno podelila na dva dela koja se pred sudom bore za legitimitet na to ko ima pravo da koristi ime sindikata) u sredu ujutru su ušli na sednicu Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije nezadovoljni zbog incijative Ministarstva rudarstva i energetike da se promeni statut preduzeća po kome bi jedini član Skupštine akcionara bila resorna ministarka Dubravka Đedović.


Ministarka Đedović, kao predstavnik vlasnika EPS-a, države Srbije, bila jedina ovlašćena ne samo da bira generalnog direktora već i izvršne direktore što je kako kaže presedan u kompanijama tog tipa i uzurpira diskreciono pravo prvog čoveka preduzeća da bira svoje najbliže saradnike. Za deo Sindikata radnika EPS-a koji predvodi Đorđević veoma je sporan i zahtev Ministarstva rudarstva i energetike da bi EPS nakon što postane akcionarsko društvo trebalo da umesto preduzeća za proizvodnju i trgovinu električnom energijom bude predviđen samo za proizvodnju struje. Sindikalci tvrde da bi to predstavljalo uvertiru za gašenje rudarskog i termo sektora i da bi izazvalo prekomerni uvoz struje koji bi papreno koštao.

– Kada smo saznali za ono što resorno ministarstvo traži od poslovodstva EPS-a nas petnaestak se obrelo na sednici Nadzornog odbora kako bi se usprotivili nameri da se poslovodstvo preduzeća bira na način suprotstavljen svakoj logici. Ako neko ne treba da sedi u Skupštini akcionara, onog trenutka kada EPS iz javnog preduzeća preraste u akcionarsko drušvo, to je onda upravo ministarka Đedović. Potpuno je besmisleno i van svake prakse da samo jedan čovek odlučuje o svemu. U redu je da Vlada Srbije kao vlasnik izabere Skupštinu akcionara, ali ne tako da to bude samo resorna ministarka, a da zatim to telo izabere generalnog direktora preduzeća. A on je taj koji nakon toga bira svoje najbliže saradnike koji će rukovoditi preduzećem. To treba da bude njegova a ne odluka ministarke Đedović – kaže za Danas Đorđević i ističe da smatra su svojim nastupom sindikalci koje je predvodio uspeli da spreče usvajanje te pogubne odluke koja je protiv interesa preduzeća

Prema njegovim rečima, rešeno je da se na ovu temu raspravlja na novoj sednici Nadzornog odbora EPS-a u ponedeljak 3.aprila a sindikalci ne odustaju od svog kategoričnog zahteva da Ministarstvo rudarstva i energetike odustane od svoje nakane.

– U slučaju da nadležni u resornom ministarstvu nastave da insistiraju na ovakvom rešenju, da ne dođe do kompromisa, to bi značilo rukovođenje preduzećem na nakaradan način kao i pripremanje terena za gašenje termoelektrana i rudnika uglja u Srbiji. U prevodu, da od oko 20 hiljada radnika, u EPS-u bez posla ostane njih 16.000. To bi bila velika katastrofa i mi to nećemo dozvoliti. Ako se ostane pri onome što Ministarstvo rudarstva i energetike zahteva mi ćemo organizovati momentalnu obustavu rada i početi generalni štrajk kako bi to sprečili – izričit je Đorđević.

Naš sagovornik ističe da nije sporno da generalnog direktora bira vlasnik preduzeća, u konkretnom slučaju Vlada Srbije, ali jeste to da ministarka bira direktorove saradnike. Takođe, ističe Đorđević, u Skupštini akcionara bi trebalo da ima mesta i za predstavnike zaposlenih, odnosno sindikata, jer kako kaže po normama Evropske unije sindikalne organizacije u preduzećima poput EPS-a imaju pravo na dvadeset odsto zastupljenosti u donošenju odluka bitnih za egzistenciju preduzeća, što znači i na svog predstavnika u rukovodstvu.

Đorđević je dodao i da nisu tačne informacije koje su se pojavile u nekim medijima da je direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević zbog incijative da resorna ministarka Dubravka Đedović bude jedini član Skupštine akcionara “potpisao ostavku.”

Izvor Danasa blizak EPS-u, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je sve ono što nam je ispričao Đorđević. Navodi se da je takva inicijativa u preduzeću dočekana sa nelagodom i nevericom. Kako ističe naš izvor, u slučaju da Ministarstvo rudarstva i energetike, to jest Vlada Srbije, ne odustane od onog što je naumila generalni direktor EPS-a neće moći da bude biran na konkursu, što se inače u poslovnom svetu smatra najodgovornijim načinom za biranje profesionalnog rukovodstva preduzeća.

Danas

Tags
Back to top button