Ako prvi put kupujete kredit od banke, obratite pažnju na ove stvari – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Ako prvi put kupujete kredit od banke, obratite pažnju na ove stvari

Da li vam je prvi put da aplicirate za kredit? Da li vas brinu ti silni bankarski izrazi i fraze? Ili vam je potpuno svejedno i idete po kredit u stilu „šta bude – biće“?

Bez obzira na vaš pristup, dobro je znati nekoliko osnovnih stvari, ukoliko ste početnik u apliciranju za kredit.

Možda bi bilo zanimljivo napomenuti da izraz kredit potiče od latinske reči credo, koja može da se prevede kao verovanje ili poverenje. To je i suština kredita – mi pozajmljujemo novac od banke sa obavezom, tj. obećanjem da ćemo ga vratiti. Potpisom ugovora banka nam veruje da ćemo ga vratiti po dogovoru, tj. uslovima koje smo prethodno utvrdili u razgovoru sa bankarom.

Zbog ovoga, vaš prvi korak treba da bude informisanje o samom kreditu ili o drugim kreditnim proizvodima koje nameravate da kupite od banke, kao što su dozvoljeni minus ili kreditna kartica. Tako sprečavamo neprijatna iznenađenja i neplanirane troškove.

Pošto se upoznate sa kreditnim proizvodom, bilo da je to keš kredit, stambeni kredit ili neki od prethodno pomenutih proizvoda, vreme je da odete na razgovor u banku.

Da biste lakše podigli svoj prvi kredit, potrebno je da posebno obratite pažnju na dve stvari.

  • Imidž dobrog klijenta

  • Upravljanje finansijskom situacijom

Redovne platiše i oni koji izmiruju sve obaveze prema bankama na vreme, često dobiju kredit pod povoljnijim uslovima. Ipak, imidž dobrog klijenta se ne stvara preko noći, već je rezultat upravljanja novcem na duže staze. To podrazumeva i da ne koristite bankarske proizvode o kojima nemate potpune informacije, jer se može desiti da se zbog nerazumevanja kako oni funkcionišu – nađete u dugovima, što se često dešava sa dozvoljenim minusom. Banka će prilikom odobravanja kredita svakako proveravati vašu kreditnu sposobnost i finansijske navike, pa na osnovu toga doneti odluku o kreditu.

Što se tiče upravljanja finansijskom situacijom, to je drugi naziv za trošenje samo onoliko novca koliko trenutno imate. Redovno plaćanje računa je odgovorno ponašanje prema novcu i pokazuje kakav stav zauzimate prema finansijskim obavezama. To je dobar trening za uzimanje kredita, jer vas uči da obaveze izmirujete na vreme i tako ne upadnete u probleme.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button