Mega štrajk u Nemačkoj – stala železnica, ne rade aerodromi… – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Mega štrajk u Nemačkoj – stala železnica, ne rade aerodromi…

U Nemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega štrajk koji je paralisaogotovo sav javni prevoz i to bi trebalo da traje do ponoći.

Gotovo sav javni prevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni železnički promet, kao i lokalni javni prevoz u nekoliko nemačkih saveznih država i gotovo svi aerodromi.

Celodnevni štrajk počeo je u ponoć između 26. i 27. marta, a završava se večeras u ponoć, saopštila su oba sindikata. Nemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat železnica i transporta EVG sprovode mega štrajk u koji je uključeno 120.000 zaposlenih širom zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenih koje štiti sindikat EVG.

Koja su područja pogođena?

U velikom je obimu zaustavljen javni prevoz, zatvorene su pojedini autoputevi. Nemačka železnica (Deutsche Bahn) zaustavila je sav međugradski saobraćaj.

“Gotovo da nema železničkog saobraćaja”, kaže direktor odeljenja za ljudske resurse Nemačke železnice Martin Seiler i dodao da će se posledice još osećati u utorak.

U sedam nemačkih saveznih država gotovo ništa ne bi trebalo da saobraća u lokalnom prevozu: u Hesenu, Baden-Vitembergu, Rajna-Palatinatu, Bavarskoj, Saksoniji, Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Nemački aerodromi masovno štrajkaju. Prema podacima udruženja aerodorma ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poleteti, a zaustavljen je i putnički saobraćaj na najvećem aerodoromu – u Frankfurtu. U nedelju na aerodormu Minhen nije bilo redovnih letova.

U mnogim će se mestima i u utorak osetiti posledice štrajka upozorenja. U međugradskom saobraćaju DB-a, na primer, trebaće neko vreme pre nego što se ICE i IC vozovi vrate u saobraćaj. Iz DB su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati ​​otkazivanja vozova, posebno tokom dana.

Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veću privrednu štetu.

Zbog su se odlučili na mega štrajk?

Sa stanovišta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja.

Za 2,5 miliona saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruženja državnih službenika, sindikati traže 10,5 odsto veća primanja, ali najmanje po 500 evra više mesečno. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko kompanija za više novca, posebno za DB.

N1

Tags
Back to top button