Google otkrio: Ovi modeli telefona mogu da budu hakovani “bez klika” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Google otkrio: Ovi modeli telefona mogu da budu hakovani “bez klika”

Google-ova platforma “Project Zero” otkrila je ranjivosti na pojedinim uređajima zbog kojih hakeri bez interakcije mogu da provale u uređaj.

Nedavno otkriće istraživača pokazalo je kako neki mobilni imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika da bi se hakovani. Naziv za takvu pojavu je “hakovanje bez klika” (no-click hack) i sve što je hakeru potrebno je telefonski broj.

Google je projekat pokrenuo kako bi pronašli nedostatke u operativnom sistemu Android, Chrome i drugim aplikacijama.

U sklopu projekta otkrivena je ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Četiri ranjivosti smatraju najozbiljnijima, a dopuštaju napadaču da daljinskim putem ugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve

Potencijalno ugroženi modeli su Samsung iz serija S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04; Vivo iz serija S16, S15, S6, X70, X60 i X30; zatim Google Pixel 6 i Pixel 7 serije, svi prenosivi uređaji sa Exynos W920 chipset-om i sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 chipset.

Kako bi se zaštitili, korisnici su upućeni da u postavkama uređaja isključe Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi se smanjila ranjivost i uklonio rizik. Korisnici Google Pixel telefona moraju da ažuriraju softver na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog meseca, koja uključuje “patch” za ovaj problem.

Večernji.hr

Tags
Back to top button