Tržišna kapitalizacija bitkoina veća za 66 odsto, banke na Wall Streetu izgubile 100 milijardi dolara – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Tržišna kapitalizacija bitkoina veća za 66 odsto, banke na Wall Streetu izgubile 100 milijardi dolara

Bitkoin je pre dva dana dosegao nov devetomesečni najviši nivo, na kom se zadržao i danas, jer su najnoviji događaji u rastućoj bankarskoj krizi Sjedinjenih Država podstakli kripto tržišta. Ether je jutros 1.730 dolara, a bitkoin 27.670.

Bitcoin je prošlu nedelju završio rastom od 26,4%, a Ether od 12,2.

Tržišna kapitalizacija bitkoina narasla je 194 milijarde dolara ili 66% u 2023. godini, dok su vodeće banke na Wall Streetu za to vreme izgubile 100 milijardi dolara. Bitcoinov rast od 66% od početka godine značajno nadmašuje najbolje deonice banaka na Wall Streetu, posebno jer raste strah od globalne bankarske krize.

Bankarske turbulencije u Americi prošle nedelje bile su okidač za oštriji pad cene nafte na svetskim berzama. Cena barela i u međuvremenu je nastavila da pada i to oštro, ali jutros je došlo do blagog rasta. Jutros je barel na lonodnskom tržištu tri dolara skuplji nego juće – 73 dolara.

Prošle nedelje cena barela je pala sa 84 dolara na 79 dolara. Pad cene je išao do 70 dolara. Poslednji put ovako niska cena zabeležena je u maju 2021. godine.

Tags
Back to top button