Evropi potrebno više investicija i inovacija kako bi stigla SAD – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Evropi potrebno više investicija i inovacija kako bi stigla SAD

Evropska unija dva odsta bruto domaćeg proizvoda (BDP) manje investicira u proizvodnju od Sjedinjenih Američkih Država, a takvo stanje traje već deset godina, navodi se u Izveštaju Evropske investcione banke (EIB).

Udeo preduzeća koja se bave inovacijama na kontinentu je takođe prošle godine opao je u poređenju sa 2021. godinom.

Nedovoljno investiranje u inovacije, mašine i opremu moglo bi dugoročno da ugrozi konkurentnost Evrope, ocenjuje se u izveštaju.

Kao glavne faktore koji ograničavaju investicije firme su navele neizvesnost, nedostatak stručne radne snage i visoke troškove energije.

Podaci iz istraživanja pokazuju da su preduzeća u EU manje sklona inoviranju, transformisanju ili usvajanju novih tehnologija nego američka. Taj raskorak traje već dugo, a naročito je pogoršan tokom pandemije.

Navodi se i da se globalna konkurencija u vezi sa zelenim tehnologijama zaoštrava, a naročito nakon donošenja američkog Zakona o smanjenju inflacije, kao i povećanim aktivnostima Kine u ovoj oblasti.

Evropa je do sada bila lider u zelenim inovacijama, ali bi morala da nastavi da taj položaj učvršćuje kroz mogućnosti koje pruža njeno jedinstveno tržište, navodi EIB.

Zelene investicije preduzeća su napredovale u toku 2022. godine, nakon što su oplae u toku pandemije. Međutim, analiza EIB je pokazala da administrativne prepreke i neizvesnost nekada mogu imati jači negativan uticaj na investitore u odnosu na pozitivan uticaj podsticaja.

Među opštinama koje je anketirala EIB, 69 odsto je izjavilo da im nedostaju veštine za procenu životne sredine i klime, koje su potrebne za dalji razvoj zelenih investicija.

Tags
Back to top button