Agonija se nastavlja: “First Republic” u krizi i posle injekcije teške 30 milijardi dolara – Bankar.rs
BANKEBERZAINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Agonija se nastavlja: “First Republic” u krizi i posle injekcije teške 30 milijardi dolara

Iako se pre nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da to nije tako. Tu banku pokušala je u dogovoru s američkom ministarkom finansija Dženet Jelen stabilizovati grupa od jedanaest američkih finansijskih divova, među kojima su JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America i Wells Fargo, tako što joj je osigurala liniju od 30 milijardi dolara kratkoročnih zajmova.

First Republic je s imovinom od 212 milijardi dolara četrnaesta po veličini među svim američkim bankama te je pitanje njene stabilizacije po jednostavnoj logici veličine važnije od sudbine dve banke koje su već kolabirale, Silicon Valley Bank i Signature banke, te u kojima su Federalne rezerve već preuzele obvezu isplate svih depozita, pa i onih neosiguranih, koji u proseku iznose oko 5 milijardi dolara po svakom deponentu. Zbog visine neosiguranih depozita koji se povlače, možemo govoriti o panici bogataša.

Vlasnici obveznica Credit Suisse na listi za brisanje: Investicije od 16 milijardi dolara postaju bezvredne
Povlačenje depozita iz First Republic se nakon združene akcije najvećih američkih banaka počelo usporavati, ali oni se i dalje tope, dok je cena deonice potonula u bezdan. Početkom godine nivio depozita u First Republic iznosila je, piše Wall Street Journal, oko 176 milijardi dolara, a od tada su preplašeni klijenti povukli 70 milijardi. Svaki novo povlačenje depozita stoga multiplicira nivo drame u First Republicu. Investitori su pak nemilosrdni prema toj Banci koja je vrlo značajna i u američkim razmerima.

Cene deonica First Republic potonula je od početka meseca neverovatnih 90 posto, a samo u ponedeljak za 47 posto, bez obzira na to što je već bila poznata informacija da joj je grupa najvećih osigurala 30 milijardi evra. Situacija se u First Republicu toliko zakomplikovala da menadžment čak nije mogao dovoljno brzo prodavati deonice kako bi pokrivao obveze jer je berzovna trgovina prema pravilima prekinuta čak jedanaest puta zbog prevelikog pada cene.

Sada se već razgovara o potrebi da se 30 milijardi evra koje su First Republicu osiguralo 11 najvećih bankarskih institucija pretvori u kapital. U tom slučaju bi menadžment tih 30 milijardi mogao fleksibilnije koristiti, ovako u osnovi predstavljaju dug banke prema konzorciju velikih.

U pozadini krize First Republica upravo se vode poverljivi razgovori o preuzimanju banke.

Pod ekstremnim pritiskom su i obveznice First Republica. One s dospećem 2046. u ponedeljak su potonule 11 posto te su se trgovale po cijeni od 55 centi za dolar. Početkom ovog meseca njihova cena iznosila je 75 centi za dolar.

Tags
Back to top button