Njuzvik: Penzioni fondovi gube milione zbog kraha američke banke – Bankar.rs
BANKEBERZAINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Njuzvik: Penzioni fondovi gube milione zbog kraha američke banke

Penzioni fondovi širom sveta izgubili su na milione dolara kao posledica kraha Banke Silicijumske doline (SVB), piše američki magazin Njuzvik.

„Krah Banke Silicijumske doline doveo je do toga da penzioni fondovi širom sveta izgube na milione dolara“, navodi se u članku i dodaje da su u tu banku investirali fondovi kao što je na primer Penzioni fond državnih službenika Kalifornije, Penzioni fond učitelja Kalifornije.

Takođe, među njima su i Nacionalna penziona služba Južne Koreje i švedski penzioni fond Alekta.

Tako je penzioni fond službenika investirao u SVB 67 miliona dolara, fond učitelja je u akcijama imao 11 miliona dolara, a švedski fond Alekta je uložio oko 848 miliona dolara.

Banka Silicijumske doline zatvorena je u petak, a njeni depoziti su zaplenjeni, što je najveći bankarski kolaps u SAD od finansijske krize 2008. godine i drugi po veličini do sada. Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju, prenosi Sputnjik.

Banka je propala posle tzv. bankarske panike 10. marta. Bankrotom te banke najviše su pogođene tehnološke kompanije, koje su u veliko meri poslovale sa njom, ali i startap kompanije, pojedini mediji, proizvođači vina iz Kalifornije itd.

Oglasio se i američki predsednik Džozef Bajden koji je juče rekao da je bankarski sistem u toj zemlji bezbedan i da su preduzeti koraci da se ograniče posledice kolapsa banke i ojača poverenje u finansijski sistem.

Politika

Tags
Back to top button