“Kredi Svis” je sledeći? Analitičar koji je predvideo finansijsku krizu 2008. sada upozorava na novu – Bankar.rs
BERZAEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

“Kredi Svis” je sledeći? Analitičar koji je predvideo finansijsku krizu 2008. sada upozorava na novu

Biznismen i analitičar koji je predvideo kolaps “Liman bradersa” 2008. godine, čime je zvanično otpočela svetska ekonomska kriza, veruje da je posle pada “Silikon veli benk” sledeći na redu švajcarski gigant “Kredi Svis”.

Robert Kijosaki, autor bestselera “Bogati otac, siromašni otac” (Rich Dad Poor Dad), pad “Kredi Svisa” je predvideo svega nekoliko sati pre nego što je sama banka priznala da ima problema sa troškovima osiguranja obveznica.

Akcije u “Kredi Svis grupi” strmoglavile su se odmah za 15 odsto.

“Problem je tržište obveznica, i moje predviđanje je da će sledeća banka biti ‘Kredi Svis’ jer se tržište obveznica ruši”, rekao je Kijosaki.

Kako prenosi “Dejli mejl”, Kijosaki je pojasnio da “američki dolar trenutno gubi svoju homogenost u svetu. Tako da će štampati sve više i više toga… pokušavajući da spreče ovu stvar da ne potone.”
Ekspert je rekao da je tržište obveznica – koje je veće od tržišta akcija – sada problem, a činjenica da je u krahu uznemiruje mnoge posmatrače.

On je rekao da je “zabrinut” za “Kredi Svis”, uprkos tome što je to velika banka sa visokom izloženošću i konzervativnim trezorima u svom portfelju.

Kako prenosi “Blumberg”, grupacija “Kredi Svis” saopštila je da su njihovi klijenti i ovog meseca nastavili da podižu svoje depozite.

Odlivi klijenata, na nivoima bez presedana od početka oktobra, nisu se promenili ni ovog meseca, navodi se u godišnjem izveštaju banke objavljenom danas.

U novembru je banka objavila odliv od oko 84 milijarde švajcarskih franaka (92 milijarde dolara) nakon bure na društvenim mrežama o finansijskom zdravlju banke koja je prestrašila klijente. Iako je predsednik Aksel Leman ustvrdio početkom decembra da su odlivi “u osnovi” zaustavljeni, ukupan gubitak imovine porastao je na čak 110,5 milijardi franaka u četvrtom kvartalu.

RT

Tags
Back to top button