Ruski biznismeni uvećali bogatstvo za 10,4 milijarde dolara – Bankar.rs
KOMPANIJELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Ruski biznismeni uvećali bogatstvo za 10,4 milijarde dolara

Od početka 2023. godine imovina najbogatijih ruskih biznismena porasla je na 10,4 milijarde dolara, prema indeksu milijardera Bloomberga.

Najviše je zaradio Vagit Alekperov, šef kompanije Lukoil, koji je uvećao bogatstvo za 2,43 milijarde dolara na 17,8 milijardi.

Aleksej Mordašov, vlasnik kompanije Severstal uvećao je bogatstvo u tekućoj godini za 1,54 milijarde dolara na 20,2 milijarde, prenosi Komersant.

Najviše mesto po bogatstvu među Rusima zauzima direktor Norilsk nikla Vladimir Potanjin sa oko 28,5 milijardi dolara. No, on je od početka 2023. godine izgubio 94,2 miliona dolara i nalazi se na 44. mestu Bloombergove liste svetskih milijardera.

Prema istoj listi, najbogatiji Rus posle njega je na 54. mestu – Leonid Mihelson, šef kompanije Novatek, čije je bogatstvo poraslo za 516 miliona dolara u ovoj godini i sada se procenjuje na 25,1 milijardu dolara. Na trećem mestu među najbogatijim Rusima je Vladimir Ljisin, predsednik borda direktora NLMK grupe sa 20,8 milijardi dolara. On je u ovoj godini zaradio 905 miliona dolara i nalazi se na 76. mestu svetske liste milijardera.

Na listi bogataša našla su se ukupno 22 ruska milijardera, a među njima su Aleksej Mordašov na 78. mestu i Ališer Usmanov na 86. mestu.

Bloomberg je ranije objavio da su najbogatiji ruski biznismeni tokom prošle godine izgubili 67 milijardi dolara, a najveće gubitke pretrpeo je Mordašov, čije bogatstvo se smanjilo za 6,7 milijardi dolara.

Biznis.rs

Tags
Back to top button