Poskupele usluge javnih izvršitelja – Bankar.rs
KOMPANIJELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Poskupele usluge javnih izvršitelja

Javnoizvršiteljske tarife od sada će biti skuplje, zbog izmena koje je donela ministarka pravde, a koje su objavljene u Službenom glasniku.

Naknada za rad javnog izvršitelja se određuje tako što se broj bodova za određenu uslugu pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost (PDV).

Vrednost boda je sada uvećena sa 120 na 150 dinara, što je povećanje od 25 odsto.

Zbog povećanja vrednosti boda poskupela je naknada za sve poslove koje obavlja javni izvršitelj. Međutim, osim ovog povećanja, uvećana je vrednost usluge „dostavljanje poštom strankama, učesnicima u postupku, sudu, državnim organima, pravnim licima, preduzetnicima i imaocima javnih ovlašćenja“.

Od sada, dostavljanje poštom naplaćivaće se 3,5 boda umesto dosadašnjih 2,5 boda.

Javnoizvršiteljskom tarifom se uređuju troškovi izvršnog postupka i postupka obezbeđenja nastali pred javnim izvršiteljom. Tarifa uređuje naknadu za rad javnog izvršitelja i za njegove stvarne troškove u izvršnom postupku i postupku obezbeđivanja, kao i način utvrđivanja visine naknade za rad, stvarnih troškova i način njihovog plaćanja.

Ovom tarifom se uređuju i troškovi postupka dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button