Građani Švajcarske na referendumu odlučuju da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Građani Švajcarske na referendumu odlučuju da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini

Švajcarci će na referendumu odlučiti da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini, saopštilo je udruženje Pokret za slobodnu Švajcarsku, koje je sakupilo dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja.

To udruženje želi da se švajcarskom Zakonu o valuti, koji uređuje kako Centralna banka i Vlada upravljaju novcem, doda odredba da u opticaju uvek mora biti “dovoljna količina” novčanica i kovanica, prenela je Hina.

U saopštenju se navodi da je sakupljeno više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak hiljada više od propisanog minimuma.

Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, ako dobije podršku birača predlog udruženja će postati zakon, a Vlada i parlament to moraju formalno da potvrde.

Jasno je da odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti, već nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora, rekao je predsednik Pokreta za slobodnu Švajcarsku Rihard Keler.

Švajcarska bi, prema njegovim rečima, trebalo da preuzme glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi, budući da bi insistiranje na takvim garancijama u EU uključivalo “gotovo nemoguć” proces pribavljanja dozvola svih 27 članica.

Euronews

 

Tags
Back to top button