Slede nova poskupljenja na pojedine bankarske usluge – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Slede nova poskupljenja na pojedine bankarske usluge

Za održavanje računa, isplatu gotovine, SMS obaveštenja, korišćenje bankomata i druge uobičajene bankarske usluge u 2021. godini biće neophodno izdvojiti od 15 do 60 odsto više sume nego do sada.

Među prvima su korisnici Eurobanke dobili okvirne ugovore sa novim tarifama koje će da važe od 1. marta 2021. godine, a izmene tarifa za opšte bankarske usluge najavila je i Unikredit banka. Potvrdu da će iduće godine korigovati cene potvrdili su iz Adiko banke. Pojedine nove tarife uvode i Api banka i Kredi agrikol banka.

Iz Narodne banke Srbije kažu da nemaju informacije koje još finansijske ustanove u ovom momentu nameravaju da podignu cene svojih naknada, ali ni banke nisu u obavezi da unapred dostavljaju izmene tarifa za usluge koje pružaju. U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, jedino moraju da informišu svoje korisnike pismenim putem – najmanje dva meseca ranije.

“Korisnik platnih usluga nije dužan da prihvati povećanje naknada za platne usluge koje banka pruža i može raskinuti okvirni ugovor s bankom bez plaćanja naknade i drugih troškova”, objašnjavaju u NBS.

Banke moraju da najkasnije 15 dana pre početka primene, na vidnom mestu u poslovnim prostorijama i na internet stranici istaknu troškove koje naplaćuju korisnicima.

Kako u NBS kažu, svaka banka je samostalna u odluci o ceni svojih usluga, ali s obzirom na to da u Srbiji trenutno posluje 26 banaka, svakoj je u interesu da ima konkurentnu ponudu.

Vođenje platnog računa Euro plata i ostalih dinarskih računa je 160 dinara do 28. februara 2021. godine kada stupa nova cena od 190 dinara – piše u dokumentu koji su dobili klijenti.

Za SMS obaveštenja tokom meseca će umesto 70 biti potrebno 100 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke, umesto 150 biti 200 dinara. Za 200 dinara, ili gotovo 70 odsto poskupeće usluga za zamenu kartice ako je ukradena ili izgubljena, umesto 300 na 500 dinara, a uvedena je i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara.

Na tržištu naše zemlje posluje 26 banaka, 14 platnih i dve institucije elektronskog novca. Kako da lakše odaberu gde će imati račun, građani mogu preko informativnog pregleda naknada pružalaca platnih usluga povezanih s platnim računima, koje objavljuju NBS na svojoj stranici od prošle godine.

Kako su rekli iz drugih banaka, zna se da će biti korekcija tarifa, ali ne i u kom će pravci ići. Ostale banke rekle da su cene za pojedine usluge snižene, za druge neznatno uvećane, dok je za najveći broj usluga cena ostala nepromenjena.

“Kada govorimo o fizičkim licima, tarifa za instant plaćanja putem mobilnog bankarstva smanjena je sa 30 dinara na 20 za transakcije do 300.000, dok je cena te usluge u ekspozituri povećana sa 0,5% od iznosa koji se uplaćuje na 0,8 odsto. Banka i dalje ne naplaćuje bezgotovinski prenos novčanih sredstava unutar banke”, kažu iz banke.

Nove tarife će se primenjivati od 18. januara. Na sajtovima Api i Kredi agrikol banke su objavile izmene tarifa 2021.

Iz Udruženja banaka kažu da je prema zakonu o bankama, svaka banka u obavezi da donese i objavi Opšte uslove o poslovanju banke. Kažu da ne znaju koje će banke izmeniti svojen cenovnike, ali da je to poslovna politika svake banke. Tvrde da nema ustaljenih pravila i da svaka banka donosi svoju tarifnu politiku, ali da korekcija cena ne ide uvek u pravcu povećanja i da se često dešava da se cene naknada a pojedine usluge snižavaju, kao i da su mnoge besplatne.

Dok će recimo provizija za podizanje novca sa svog bankomata kreditnom karticom sa poskupljenjem koštati minimalno 200 dinara, dok će u ostalim bankama biti od 60 do 250 dinara. Provizija za podizanje novca sa bankomata ili šaltera druge banke platnom karticom biće najmanje 200 dinara, dok će u ostalim bankama biti od 60 do 210 dinara.

Usluga održavanja po najnižoj tarifa zasada je od 95 dinara do 200 dinara u zavisnosti od banke.

Među uslugama koje banke naplaćuju su i izdavanje čekova, slanje SMS poruka, dobijanje obaveštenja na bankomatu korišćenjem kreditne kartice.

Izvor: Srbija Danas/Novosti

Tags
Back to top button