Koliko će nam kamate rasti sledećeg meseca – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Koliko će nam kamate rasti sledećeg meseca

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka (ECB) svoju odluku saopštiće danas. Imajući u vidu da ekonomske prognoze poslednjih dana nisu bili previše optimistične, predviđanja su da će kamate biti podignute do 0,5 procentualnih poena i da to neće biti poslednje povećanje.

Evropska centralna banka (ECB) spremna je da izvrši još jedno veliko povećanje kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju i to je najavljivala u predhodnom periodu u više navrata. Kakv god da bude epilog nakon ove oduke, to će biti signal i Narodnoj banci Srbije da deluje u istom pravcu, kao što je to činila i do sada.

Hasan Hanić, profesor emeritus na Beogradskoj bankarskoj akademiji kaže za “Blic Biznis” da je sasvim očekivano da će i FED, a potom i Evropska centralna banka (ECB) ići sa novim većim kamatama.

– Očekuje se da FED neznatno poveća kamatne stope za 0,25 procentnih poena a odmah zatim i Evropska centralna banka 0,25 do 0,5. To će biti mera monetarne politike koja bi trebalo da osigura da se inflacija zaustavi i da počne da opada i da budemo sigurni da smo na silaznoj putanji – kaže profesor Hanić.

To će se nesumnjivo preliti i na naše kredite, a rate na stambene zajmove prema mnogim računicama mogle bi u toku godine skočiti dodatno za 25 do 40 evra.

Smatra da bi do polovine ove godine mogle da uslede do sve odluke o blagom povećanju, kako se ne bi previše recesiono uticalo na pad ekonomske aktivnosti.

– Očekujemo smirivanje inflacije, imajući u vidu činjenicu da opadaju cene energenata i hrane i da opada tražnja koja vrši pritisak na cene, a inflacija je opšti porast cena proizvoda. Sada se očekuje slabljenje i jednog i drugog pritiska, tako da nema potrebe da monetarna politika bude toliko rigorozna, i moraće malo da popusti zbog oživljavanja ekonomske aktivnosti – kaže profesor.
“Još dva povećanja do kraja godine”

Iako su velika očekivanja javnosti da rast kamatnih stopa konačno stane, mišljenje profesora Hanića je da ovo ipak neće biti poslednje povećanje i da nas do kraja godine očekuju do dva.

– Ovo neće biti poslednje povećanje. Ja očekujem da bude još jedno do dva, ali manja, ne tako oštra kao što su bila do sada i ne u tako kratkim vremenskim intervalima. Ali sasvim je izvesno da će povećanje da ide sve dotle dok se monetarne vlasti ne uvere da je inflacija savladana, da stagnira i da ide dole – kaže profesor Hanić.

Naš sagovornik ističe da će zatim uslediti i povećanje Narodne banke, ali imajući u vidu da po pravilu ne postoji teorija monetarne politike, ali ako se uporede podaci, naša centaralna banka ima oko dva procenta poena veću referentnu kamatnu stopu nego evropska, a naš koridor po kome se projektuje stopa inflacije je za oko dva procenta niži.

On dodaje da je kod nas je vrlo važno da je stabilan kurs jer postoje faktori koji guraju cene, pa je zbog toga važno da imamo dobar odnos sa deviznim rezervama. Očekivanja da će doći do porasta cena utiče na porast cena kaže profesor, iako na to ne deluje ni jedan ekonomski faktor.
NBS: Treba očekivati veće stope

Međunarodni monetarni fond šalje poruku da bi, uprkos nekim naznakama poboljšanja trenda kada je reč o inflaciji i privrednom rastu, centralne banke trebalo da nastave da “drže nogu na kočnici” i ne popuštaju u borbi protiv inflacije.

Podizanje referentnih kamatnih stopa za sada je najjače oružje centralnih banaka u borbi protiv inflacije. Procene Narodne banke Srbije su da i u ovom najnovijem talasu treba očekivati veće stope i da je njihovo podizanje i održavanje na restriktivnim nivoima glavno oružje u smanjenju inflacije. Konačnu odluku o povećanju, Narodna banka Srbije će doneti 9. februara.

Predsednik Bundesbanke Joachim Nagel nedavno je istakao da bi Evropska centralna banka (ECB) ove godine trebala više puta povećati ključnu kamatnu stopu.

“Na našem sastanku u junu moramo dati jasan signal kuda idemo”, rekao je Nagel u intervjuu za nemački časopis Der Spiegel.

“S moje današnje tačke gledišta, moramo napraviti prvi korak kamatne stope u julu i pustiti druge da slede u drugoj polovini godine” – dodao je on.

Predsednica ECB-a Kristin Lagarde u ponedeljak je istakla izglede za ukidanje negativnih kamatnih stopa do kraja avgusta. Cilj joj je prva promena kamatne stope u julu.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button