Fiskalni savet: Isplata po 100 evra bila loša mera socijane politike – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Fiskalni savet: Isplata po 100 evra bila loša mera socijane politike

Isplata po 100 evra svim punoletnim građanima Srbije iz državnog budžeta proletos, bila je loša mera socijalne politike koja ne omogućava ni trajno ni značajno smanjenje nejednakosti i siromaštva, ukazao je Fiskalni savet.

Savet se oglasio povodom studije Međunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u kojoj je zaključujno da je program isplate 100 evra punoletnim građanima imao “zadivljujuće snažne efekte na smanjenje nejednakosti i siromaštva” u Srbiji.

“Pogrešan zaključak studije MOR-a i EBRD-a posledica je fundamentalnih grešaka i propusta u sprovedenim analizama. Ispravna analiza, ;suprotno tome, pokazuje da je isplata 100 evra svim punoletnim građanima loša mera socijalne politike koja ne omogućava ni trajno niti značajno smanjenje nejednakosti i siromaštva”, smatra Fisklani savet.

Ukazano je da nije merodavno meriti efekat jednokratne mere na smanjenje nejednakosti i siromaštva “jer se na ovaj način ne može ostvariti nikakvo trajno poboljšanje ovih dugoročnih društvenih problema”.

“Štaviše, veliko zaduživanje države (preko 70 milijardi dinara) da bi svima isplatila 100 evra smanjiće budžetske mogućnosti za pomoć ;ugroženim građanima i time potencijalno povećati siromaštvo u budućnosti”, navodi se u analizi.

Dalje se kaže da “pored toga što simulacije MOR-a i EBRD-a nisu metodološki smislene, one su i matematički pogrešno izračunate, i čak tri i po puta preuveličavaju jednokratan (privremen) efekat smanjenja siromaštva u 2020. godini”.

Ocenjeno je da “suprotno dobroj istraživačkoj praksi, studija MOR-a i EBRD-a ne razmatra alternativne mogućnosti da su ista, ili manja budžetska sredstva mogla da imaju znatno veći efekat na smanjenje nejednakosti i siromaštva – pod uslovom da su bila ciljana na domaćinstva ugrožena i pogođena krizom, umesto što su neselektivno podeljena svim punoletnim građanima“.

“Isplata 100 evra (svim) punoletnim građanima predstavlja neodgovornu fiskalnu politiku koja će otežati sprovođenje sistemskih mera za smanjenje nejednakosti i siromaštva u budućnosti”, upozorio je Fiskalni savet.

Savet je ukazao da je taj novac država morala da obezbedi na međunarodnom finansijskom tržištu, te će trošak tog duga godinama morati da otplaćuju svi poreski obveznici.

Tags
Back to top button