Kako treba birati stambeni kredit u 2023. godini? – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Kako treba birati stambeni kredit u 2023. godini?

Da li treba odustati od kupovine stana zbog toga što čitamo ili čujemo o povećanju rata kredita, rastu euribora i ostalim stvarima koje nam deluju poprilično neizvesno i kao potencijalni problem kada počnemo da otplaćujemo kredit.

Ove dileme se često javljaju kada planiramo kupovinu stambenog kredita u 2023. godini. Međutim, da li je sve ovo zaista nešto što treba da nas odvrati od toga da imamo naš krov nad glavom?

Možda treba razmisliti još jednom: da li sve navedene stvari trebaju da nas uplaše ili možda postoji neko rešenje?

Rešenje, naravno, postoji.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan, a to jedino možete da uradite sa pozajmicom od banke (dakle, ako nemate drugi izvor za tako veliku količinu novca), onda imate dva izbora.

Ovo sve može da zvuči kao poprilično očigledna stvar, ali je činjenica da svi mi često previdimo stvari koje su nam takoreći “ispred nosa”.

Ipak, ne morate da idete na opciju manjeg stana, ukoliko uspete da pronađete povoljnu ponudu za stambeni kredit. U situaciji kada svi koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom strahuju zbog promena u visini euribora, onda možda treba razmisliti o stambenom kreditu sa fiksnom kamatnom stopom. Takođe, treba obratiti pažnju i na mogućnost kombinovane kamatne stope.

Ova mogućnost nije toliko zastupljena u medijima i nemaju je sve banke, ali kombinovana kamatna stopa podrazumeva da klijent banke na svake tri godine može da promeni vrstu kamate (fiksna ili varijabilna) ili pak da odluči da ostane pri kamati koju trenutno ima.

Dakle, kao što smo rekli – rešenje za kupovinu stana postoji. I, ako to stvarno želite – onda ne treba odustajati.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button