Građani Lihtenštajna odlučili – kockarnice ostaju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Građani Lihtenštajna odlučili – kockarnice ostaju

Glasači u Lihtenštajnu velikom većinom su bili protiv predložene zabrane kockarnica u zemlji.

Na referendumu u državi sa nešto manje od 40.000 stanovnika, samo 27 odsto birača s pravom glasa podržalo je predložene izmene.

Na svega 158 kvadratnih kilometara prostire se šest kockarnica, zbog čega je Lihtenštajn dobio i nadimak alpski Las Vegas.

Glavni inicijator referenduma bila je nevladina organizacija IG Volksmeinung, koja je osnovana upravo kako bi se suzbila “poplava” kockarnica u ovoj državi.

Protivnici ovakvog oblika zabave bili su pre referenduma uvereni da kockarnice loše utiču na ugled zemlje, a ukazivali su i na gorući problem zavisnosti.

Birači su odagnali zabrinutost jer je njih 73 odsto glasalo protiv zabrane.

Princ i vlada Lihtenštajna takođe su se usprotivili zabrani, jer smatraju da su kockarnice važan izvor prihoda za zemlju. Podsetili su i da bi potpuna zabrana bila previše drastična mera u borbi protiv zavisnosti od kockanja.

Vlasti Lihtenštajna već neko vreme pokušavaju da poboljšaju ugled zemlje koja je do prošle decenije bila poznata kao međunarodni poreski raj, ali od tada su vlasti usvojile nešto manje strože zakone po pitanju uvida u poslovanje banaka.

SEEbiz

 

Tags
Back to top button