Koje zemlje u EU najviše troše električnu energiju iz obnovljivih izvora? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Koje zemlje u EU najviše troše električnu energiju iz obnovljivih izvora?

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora porasla je za gotovo pet odsto za samo godinu dana, od 2020. do 2021. godine, objavio je Eurostat.

U isto vreme, kako se navodi na sajtu zvanične staitistike EU, bruto potrošnja električne energije porasla je uglavnom zbog ekonomskog oporavka nakon ukidanja ograničenja zbog pandmeije virusa korona.

Kao rezultat toga, učešće obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji električne energije u EU poraslo je samo za 0,1 odsto, sa 37,4 odsto u 2020. na 37,5 odsto u 2021. godini.

Energija vetra i hidroenergije su činile više od dve trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, 37, odnosno 32 odsto.

Preostala jedna trećina električne energije dolazila je iz solarne energije (15 odsto), čvrstih biogoriva (7 odsto) i drugih obnovljivih izvora (8 odsto).
Solarna energija je najbrže rastući izvor, jer je u 2008. činila samo jedan odsto električne energije potrošene u EU.

Najviše energije iz obnovljivih izvora energije u Evropi koristi se u Austriji i Švedskoj.

Tokom 2021. godine više od tri četvrtine bruto potrošnje električne energije u Austriji 76,2 odsto bilo je iz obnovljivih izvora, pre svega hirdro, dok je u Švedskoj to bilo 75,7 odsto.

Sledi Danska u kojoj je 62,6 odsto ebergije iz obnovljivih izvora i to uglavnom vetra, u Portugalu 58,4 odsto potrošene energije je iz obnovljivih izvora, najviše vetra i hidro, a u Hrvatska 53,5 odsto.

S druge strane, najniži udeo električne energije iz obnovljivih izvora zabeležen je na Malti (9,7 odsto), Mađarskoj (13,7 odsto), Luksemburgu (14,2 odsto), Češkoj (14,5 odsto) i Kipru (14,8 odsto).

Danas

Tags
Back to top button